De beste elektrische suv’s in 2024

De elektrische suv is een model dat steeds populairder wordt. Dit komt voornamelijk doordat je wat hoger zit en beter uitzicht over de weg hebt, daarnaast hebben deze auto’s veel ruimte voor een groot gezin of voor wanneer je regelmatig veel spullen mee wilt nemen (op vakantie bijvoorbeeld). De SUV is daarom voor veel mensen de perfecte (elektrische) auto.

> Op zoek naar private lease van een elektrische SUV? Bekijk hier het aanbod private lease.

Onderstaand alle 100% elektrische suv modellen die op dit moment beschikbaar zijn in Nederland.

Elektrische SUV’s, welke zijn er momenteel beschikbaar?

De vraag naar elektrische auto’s is de laatste tijd bijzonder sterk gestegen. Dit geldt niet alleen voor de klassieke personenwagens, maar zeker ook voor elektrische SUV’s. Er kan worden vastgesteld dat de sterk gestegen vraag niet alleen afkomstig is vanuit de particuliere markt, maar zeker ook vanuit het zakelijke segment.

Steeds vaker gaat de voorkeur uit naar hybride SUV’s of naar elektrische SUV’s. Ben jij ook van plan om over te gaan tot het kopen van een elektrische SUV, maar is het voor jou niet helemaal duidelijk welke verschillende opties er nu allemaal op de markt zijn terug te vinden? Wij zetten de meeste bijzonder, mooie of populaire op een rijtje. Totaal zijn er namelijk rond de 29 elektrische SUV’s beschikbaar in Nederland.

Tesla Model X SUV

De absolute pionier op het gebied van elektrisch rijden is natuurlijk het merk Tesla. Inmiddels heeft het merk met het Model X een elektrisch voertuig op de markt gebracht dat de omvang heeft van een SUV. Het ontwerp van deze auto is gebaseerd op het Model S. In vergelijking met laatstgenoemde weegt de SUV ongeveer 8 procent meer. Naar verwachting worden ongeveer 30 procent van alle onderdelen van deze auto gedeeld met het Model S.

De Tesla Model X kan worden aangekocht met vijf lithium-ion batterijpakketten die over een vermogen beschikken van 60, 70, 75, 90 of uiteindelijk zelfs 100 kWh. De gemiddelde actieradius waar het Tesla Model X over beschikt is 420 kilometer. De auto trekt bovendien van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts 4,9 seconden.

Jaguar I-Pace SUV

Een absolute eye-catcher op de markt van de elektrische SUV’s is ongetwijfeld de I-Pace die door het automerk Jaguar op de markt werd gebracht. Dit SUV-model beschikt over een volledig elektrisch karakter. De gemiddelde actieradius van deze SUV bedraagt 400 kilometer.

Het absolute maximum welke kan worden behaald bij zomers weer in een stedelijke omgeving is 600 kilometer. De Jaguar I-Pace trekt van 0 naar 100 kilometer per uur in 4,8 seconden en kenmerkt zich door een vermogen van 400 pk. Een belangrijke extra troef van deze elektrische SUV is terug te vinden in de All Wheel Drive waarover ze beschikt. Deze zorgt er voor dat de SUV accelereert als een echte sportwagen.

Audi e-tron SUV

Ook het bekende en populaire automerk met de vier ringen, namelijk Audi heeft inmiddels een eigen elektrische SUV op de markt gebracht. Het gaat hierbij om de zogenaamde Audi e-tron.

Deze elektrische SUV beschikt over een batterij van 83,6 kWh en heeft een verbruik van 20,9 kWh per 100 kilometer. De gemiddelde actieradius bedraagt verder 400 kilometer. Tijdens winters weer zou de actieradius evenwel dalen tot 285 kilometer. In de binnenstad is er op een mooie, zomerse dag evenwel sprake van ongeveer 550 kilometer aan actieradius.

De belangrijkste troef van deze Audi e-tron is terug te vinden in het feit dat ze van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in amper 5,7 seconden. De topsnelheid van deze elektrische SUV is 200 kilometer per uur. Hiermee is de Audi e-tron opvallend sneller in vergelijking met de meeste andere elektrische SUV’s van dit moment. Het totale vermogen waar deze e-tron van Audi over beschikt is 408 pk.

Hyundai Kona Electric SUV

Voor heel wat elektrische SUV’s geldt dat ze (nog) niet in massaproductie op de markt worden gebracht. Dat geldt echter wel voor de Hyundai Kona EV. Bij de keuze voor deze elektrische SUV wordt het meteen duidelijk dat je ongelofelijke prestaties krijgt tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

De Kona EV van het merk Hyundai kan worden aangekocht met een 39,2 kWh accu en één van 64 kWh. De actieradius van deze auto is gemiddeld 400 kilometer. Ze gaat van 0 naar 100 in 7,6 seconden. Het totale vermogen waar deze SUV over beschikt is 204 PK. De topsnelheid die ze weet te behalen is 167 kilometer per uur.

Mercedes EQC SUV

Ook het merk Mercedes kon uiteraard niet achterblijven en heeft een uitstekende SUV op de markt gelanceerd. De gemiddelde actieradius van de Mercedes EQC bedraagt 375 kilometer. Ze heeft verder een accu aan boord van 78 kWh.

Het verbruik is ligt op 20,8 kWh per 100 kilometer. Deze Mercedes EQC trekt van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts 5,1 seconden. De topsnelheid bedraagt 180 kilometer per uur. Verder is de Mercedes EQC uitgerust met vierwielaandrijving en heeft ze een totaal vermogen van 408 pk.

Andere elektrische SUV’s om een keuze uit te maken

Het spreekt voor zich dat de hierboven aangegeven elektrische SUV’s lang niet de enige zijn die op de markt zijn terug te vinden. Ook andere merken hebben dan ook reeds een elektrische SUV gelanceerd. Het gaat hierbij onder meer om de:

– Mission E Cross Turismo van Porsche;
– Vision E van Skoda;
– ID. Cross van Volkswagen;

Ongeacht wat jouw favoriete automerk dus ook mag zijn, de kans is groot dat het merk er reeds voor heeft gekozen om een elektrische SUV op de markt te brengen.

Daarnaast komen er nog veel meer elektrische modellen aan, waarvan er veel elektrische SUV’s zullen zijn.