Kleine elektrische auto

Een kleine elektrische auto biedt vele voordelen. Het is opvallend om te zien dat veel fabrikanten zich ook op de kleinere modellen richten.

Een belangrijke reden waarom er steeds vaker gekozen wordt voor een kleinere (elektrische) auto is dat het een stuk makkelijker is met parkeren, maar ook zijn de kosten voor een kleinere auto een stuk lager.
 

Populaire kleine elektrische auto’s

De voordelen van kleine elektrische auto’s

In de eerste plaats biedt een kleine elektrische auto een belangrijk voordeel als het gaat om het verbruik. Wanneer je kleiner rijdt, is er meer uit een volle accu te halen. Dit heeft bijvoorbeeld met het gewicht van de auto te halen. Omdat het belangrijk is voor fabrikanten om de actieradius van de elektrische modellen te maximaliseren, is het goed te begrijpen dat kleine modellen dus ook een voorkeur krijgen. Dit maakt het ook allemaal net wat interessanter om elektrisch te gaan rijden voor de particulier. Dit is een voorname reden waarom er door de makers voor gekozen wordt om meer kleine auto’s te maken.

Veranderingen door de aandrijving

Ook de veranderingen in de aandrijving maken de kleine elektrische auto aantrekkelijker. Een elektrische aandrijving neemt veel minder ruimte in beslag dan een verbrandingsmotor doet. Er zijn veel minder onderdelen voor nodig. Zo kunnen de auto’s dus kleiner gehouden worden, maar wel dezelfde ruimte behouden die in oudere auto’s voor grotere modellen voorbehouden was. Er is simpelweg minder voor nodig om hetzelfde te kunnen bieden. Dit is een verandering die puur door de opkomst van elektrisch rijden in gang is gezet.

Het gemak van kleiner rijden

Ook een hele andere kant van het verhaal moet meegenomen worden. De kleine elektrische auto is natuurlijk ook gewoon gemakkelijk. Wie in een kleiner model rijdt, kan bijvoorbeeld veel gemakkelijker door de drukke stad manoeuvreren. Doordat de steden ook steeds drukker worden, is het een groot voordeel om klein te kunnen rijden. Dit is ook een reden waarom meer en meer fabrikanten zich op dit soort modellen richten. Elektrisch rijden is in de stad ook nog belangrijker om de CO2 vervuiling van het verkeer terug te dringen.

Kleine modellen van bekende fabrikanten

De kleine elektrische auto staat eigenlijk bij iedere fabrikant wel in de line-up tegenwoordig. Sommige fabrikanten, denk bijvoorbeeld aan Nissan, ontlenen er hun basis voor elektrisch rijden aan. Ook is bijvoorbeeld de Smart weer helemaal terug van weggeweest door de opkomst van kleine elektrische modellen. Andere bekende merken zijn kleine modellen gaan maken naast de grotere modellen. Een fabrikant zoals Renault richt zich zelfs op een eenpersoonsmodel dat elektrisch aangedreven wordt. In de komende jaren zijn er alleen maar meer van dit soort auto’s op de weg te zien. De ontwikkeling blijft je komender jaren nog wel even doorgaan.

Kleine modellen van nieuwe fabrikanten

Ook is het opvallend om te zien hoe nieuwe fabrikanten zich richten op de kleine elektrische auto. Er zijn veel nieuwkomers op de automarkt die zich direct op elektrisch rijden richten. Een flink aantal daarvan richt zich op de kleinere modellen. Vaak omschrijven ze dit als een stadsauto. Dit kunnen modellen zijn die variëren van gebruik door één persoon, tot modellen die heel compact zijn maar wel vier personen in passen. Er zijn daardoor dus ook heel veel verschillende opties als het om het kleine elektrische auto’s gaat.