Alle 16 kleine elektrische auto’s in Nederland

Een kleine elektrische auto biedt vele voordelen. Onderstaand de voordelen om te kiezen voor een kleine & compacte elektrische auto.

– Makkelijk parkeren
– Goedkoop in aanschaf of leasebedrag
– Lagere kosten in onderhoud (bij all-in lease geld dit natuurlijk niet)
 

De beste & populairste kleine elektrische auto’s

De belangrijkste voordelen van kleine elektrische auto’s

In de eerste plaats biedt een kleine elektrische auto een belangrijk voordeel als het gaat om het verbruik. Wanneer je kleiner rijdt, is er meer uit een volle accu te halen. Dit heeft met het gewicht van de auto te maken.

Een grotere auto is over het algemeen een stuk zwaarder dan een kleinere elektrische auto, hierdoor is het verbruik bij een kleinere en lichtere elektrische auto lager.

Ook het parkeren is natuurlijk een stuk makkelijker met een kleine elektrische auto. Zeker in de stad is dit een groot voordeel, een compacte (elektrische) stadsauto is dan ideaal.

De kosten van een kleine elektrische auto zijn daarnaast ook een stuk lager dan van een grotere elektrische auto. Bij de aanschafprijs is dat goed te zien, maar ook wanneer je gaat leasen is het maandbedrag een stuk lager.

Veranderingen door de elektrische aandrijving

Ook de veranderingen in de aandrijving maken de kleine elektrische auto aantrekkelijker. Een elektrische aandrijving neemt veel minder ruimte in beslag dan een verbrandingsmotor doet.

Er zijn voor een elektrische auto dus veel minder onderdelen nodig. Zo kunnen de auto’s dus ook makkelijker kleiner gebouwd worden, maar wel dezelfde ruimte behouden die bij benzineauto’s voor grotere modellen voorbehouden was.

Er is simpelweg minder voor nodig om hetzelfde te kunnen bieden. Dit is een verandering die puur door de opkomst van elektrisch rijden in gang is gezet. In dit geval dus weer een mooi voordeel voor de compacte auto.

Het gemak van klein & compact rijden

Ook een hele andere kant van het verhaal moet meegenomen worden. De kleine elektrische auto is natuurlijk ook gewoon gemakkelijk. Wie in een kleiner model rijdt, kan bijvoorbeeld veel gemakkelijker door de drukke stad manoeuvreren.

Doordat de steden ook steeds drukker worden, is het een groot voordeel om met een kleine auto te kunnen rijden. Dit is ook een reden waarom meer en meer fabrikanten zich op dit soort modellen richten. Elektrisch rijden is in de stad ook nog belangrijker om de CO2 vervuiling van het verkeer terug te dringen.

Compacte elektrische modellen van bekende fabrikanten

De kleine & compacte elektrische auto staat eigenlijk bij iedere fabrikant wel in de line-up tegenwoordig. Sommige fabrikanten, denk bijvoorbeeld aan Nissan, ontlenen er hun basis voor elektrisch rijden aan.

Ook is bijvoorbeeld de Smart weer helemaal terug van weggeweest door de opkomst van kleine elektrische modellen.

Andere bekende merken zijn kleine modellen gaan maken naast de grotere modellen. Een fabrikant zoals Renault richt zich zelfs op een eenpersoonsmodel dat elektrisch aangedreven wordt.

In de komende jaren zijn er alleen maar meer van dit soort auto’s op de weg te zien. De kleine elektrische auto’s worden namelijk steeds populairder.

Kleine modellen van nieuwe fabrikanten

Ook is het opvallend om te zien hoe nieuwe fabrikanten zich richten op de kleine elektrische auto.

Er zijn veel nieuwkomers op de automarkt die zich direct op elektrisch rijden richten, dit zijn voornamelijk Chinese merken.

Een flink aantal daarvan richt zich op de kleinere modellen (naast de populaire elektrische SUV’s). Vaak omschrijven ze dit als een stadsauto. Dit kunnen modellen zijn die variëren van gebruik door één persoon tot elektrische modellen die heel compact zijn maar waar wel vier personen in passen.