Zuinige auto’s

Een zuinige auto is natuurlijk altijd gunstig om in te rijden. Zowel voor het milieu als qua kosten. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het zo zuinig mogelijk maken van een auto. Het belangrijkste is de kosten die gemaakt moeten worden per kilometer, oftewel de actieradius van de auto moet zo groot mogelijk zijn voor een zo laag mogelijk bedrag.

Onderstaand de meest zuinige auto’s die beschikbaar zijn in Nederland.

Een goede vergelijking maken bij het kiezen van een zuinige auto

Om te zien wat een zuinige auto is, is het goed om een goede vergelijking te maken. Dat kan bijvoorbeeld door om te rekenen hoeveel kilometers je kunt rijden per betaalde euro. Dit is niet alleen handig om elektrische auto’s onderling te vergelijken. Het is ook een manier om een vergelijking te maken met andere soorten auto’s. Zo kan je brandstoffen vergelijken met bijvoorbeeld het afnemen van elektriciteit. Het is dan wel ook slim om vooral te kijken naar wat het kost om thuis op te laden met een snellader. Dit geeft je de goede inzichten hierin.

Voordelen van een zuinige auto

Het voordeel van elektrische auto’s is nog altijd groter aan het worden. De voertuigen kunnen steeds meer kilometers maken op een volle accu. Daardoor wordt de gereden afstand per euro die het kost ook steeds groter.

Vooral modellen als de Kia e-Niro en de Tesla Model 3 springen hieruit. Deze auto’s doen het tot wel drie keer beter dan de meest gunstige brandstofauto’s in de onderzoeken die gedaan zijn hiernaar. Daaruit is dus te concluderen dat elektrische auto’s als zuinige auto aangemerkt kunnen worden. Mits daar op de juiste wijze mee wordt omgesprongen door de bestuurder.

Weinig verbruik als belangrijk voordeel

Het is vooral zo dat de elektrische modellen als zuinige auto kunnen worden aangemerkt omdat ze heel zuinig in verbruik zijn. De actieradius wordt vaak als een belangrijke factor voor een elektrische auto gezien.

Het is echter vooral ook belangrijk om de kilometers die op een volle accu te rijden zijn om te rekenen naar de kosten die je kwijt bent aan elektriciteit. Deze zet je dan af tegen wat het kost om brandstof te tanken voor een volle tank benzine of diesel. In dat geval is te zien dat de ev’s het een stuk beter doen.

Andere manieren om te bepalen of een auto zuinig is

Er zijn ook andere manieren om te bepalen of een model als een zuinige auto gezien kan worden. Zo is er de NEDC-norm. Dit is een manier van meten waarbij gekeken wordt hoe de auto onder optimale omstandigheden presteert. Het is echter wel een norm die door fabrikanten zelf is bedacht en dus niet altijd het goede beeld schetst.

Een andere methode is de WLTP-normering. Daarmee is beter te vergelijken hoe de auto’s het onderling doen. Het is eigenlijk te zien als een verbeterde variant van de NEDC-norm. Dit zegt ook veel over de mate van zuinigheid.

Het hele beeld bekijken

Het is natuurlijk belangrijk om wel het gehele beeld te schetsen. Het gaat niet alleen om een zuinige auto. Het is ook belangrijk om naar andere factoren te kijken. Zo is niet alleen de elektriciteit goedkoper, ook het onderhoud van de EV is goedkoper. Aan de andere kant is de aanschafprijs/leaseprijs wel iets hoger.

Het is belangrijk om al deze factoren tegen elkaar af te wegen om zo te zien wat de goedkoopste en zuinigste optie is voor jou om voor te gaan. Dit kan tot verschillende elektrische modellen leiden die dan goed bij deze keuze kunnen passen.