Financial lease elektrische auto

Als ondernemer wil je voorop lopen als het gaat om innovatie. Daar hoort voor sommigen ook vaak een elektrische auto bij. Een financial lease elektrische auto kies je wanneer je als ondernemer een steentje wil bijdragen aan de verduurzaming van de wereld. Tegelijkertijd kom je niet met onnodige financiële risico’s in aanraking. Je betaalt namelijk niet een bedrag in één keer voor een elektrische auto. Hoe dat wel zit, leggen we je zo duidelijk mogelijk uit.

Wat is financial lease?

Financial lease is simpelweg een zakelijke vorm van leasen. Je financiert door middel van leasen een auto voor je onderneming. Een groot voordeel is dat je met de financial lease van een elektrische auto economisch eigenaar bent van je auto. Toch hoef je de auto niet in één keer af te betalen. Je financiert in maandtermijnen. Daardoor ben je niet een grote geldsom in één keer kwijt. Je behoudt als ondernemer hierdoor ruimte voor andere belangrijke investeringen. Zo blijf je de focus op de groei van je eigen bedrijf houden.

Waarom kies je voor het financial leasen van een elektrische auto?

Je kiest natuurlijk niet zomaar voor een financial lease elektrische auto. Wat zijn precies de redenen om te kiezen voor een elektrische auto? En waarom financial lease in plaats van een elektrische auto in één keer financieren?

Voordelen elektrische auto

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Het grootste voordeel van een elektrische auto is de bijdrage aan de verduurzaming van de aarde. Elektrische auto’s zijn namelijk goed voor het milieu. Mede vanwege het afgesproken Klimaatakkoord is de overheid op dit moment bezig met het stimuleren van elektrisch rijden in Nederland. Als resultaat dat er op dit moment alleen al in Nederland bijna 200.000 elektrische auto’s rondrijden. Dit relatief hoge aantal is mede te danken door het lage bijtellingstarief. Daarnaast hoef je met een elektrische auto geen bpm en motorrijtuigenbelasting meer te betalen.

Voordelen financial lease

Financial lease is een mooie uitkomst als je bedrijf in de beginfase van zijn groei zit. Je spreidt namelijk de kosten van een elektrische auto over meerdere termijnen uit. Dat betekent voor je bedrijf:

Meer financiële ruimte. Het geld komt zo namelijk niet vast te zitten in geïnvesteerde bedrijfsmiddelen.
Dat je eigenaar blijft van de elektrische auto. Gevolg: de financial lease van je elektrische auto komt op de balans te staan. Je profiteert hierdoor van MIA, renteaftrek en afschrijvingen.

Veelgestelde vragen financial lease elektrische auto

Kan ik als particulier gebruik maken van financial lease?
Nee helaas kun je als particulier geen financial lease elektrische auto aanvragen. Financial Lease is uitsluitend voor de zakelijke markt.

Kan ik als startende ondernemer gebruik maken van financial lease?
Ja. Financial lease is bedoelt voor ondernemers in de beginfase van een bedrijf. Echter moeten de kosten wel in verhouding staan met de financiële situatie. Wanneer dit aangetoond kan worden, is financial lease een verstandige optie.

Welke voorwaarden brengt financial lease met zich mee?

– Ondernemerschap
Om in aanmerking te komen voor financial lease, dien je ingeschreven te staan in het Handelsregister. Zolang je nog geen KVK nummer hebt, kun je nog geen financial lease elektrische auto aanvragen. Je bent in dit geval nog particulier. Particulieren kunnen geen gebruik maken van financial lease.

– Financiële situatie
Je financiële situatie is, zoals we eerder aangaven, van belang. Van je financiële situatie wordt een beoordeling gemaakt en bepaalt of je wel of niet in aanmerking komt voor een financial lease elektrische auto. De aanvraag wordt getoetst door verschillende banken die allen anders kijken naar jouw financiële situatie. Vaak ontvang je binnen één werkdag vrijblijvend een goedkeuring.

Wat zijn de voordelen van financial lease ten opzichte van operational lease?
Het grootste verschil tussen financial lease en operational lease is dat je bij financial lease eigenaar bent van de elektrische auto. Daardoor heb je recht op meerdere fiscale voordelen. Je kunt de BTW direct bij de fiscus terugvorderen.

Een ander heel belangrijk verschil is dat financial lease de garantie geeft op het rijden van een onbeperkt aantal kilometers. Je ontvangt nooit aan het einde van je looptijd een factuur voor het overschreden aantal kilometers. Dit is bij Operational in de meeste gevallen wel het geval.