Subsidie elektrische auto’s 2023

In Nederland krijgen elektrische auto’s sinds enkele jaren subsidie van de overheid. Dit is bedoeld om mensen te stimuleren om over te stappen op elektrisch rijden, wat beter is voor het milieu en de luchtkwaliteit.

> Bekijk hier alle (elektrische) private lease auto’s

Belangrijkste punten van de subsidie voor elektrische auto’s:

⚡️ De subsidie is 2950 euro voor een nieuwe private lease auto.
⚡️ De subsidie is 2000 euro voor elektrische occasions.
⚡️ De subsidie gaat in vanaf 10 januari 2023.
⚡️ De subsidie geldt alleen voor elektrische auto’s met een nieuwprijs van €12.000 tot €45.000 euro.
⚡️ De subsidie geldt alleen voor consumenten.

De subsidie wordt toegekend in de vorm van een terugbetaling van een deel van de nieuwprijs van een elektrische auto.

Hoeveel subsidie je precies kunt krijgen hangt af van verschillende factoren, zoals het soort elektrische auto (nieuw of occasion) en de prijs van de elektrische auto.

Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de elektrische auto nieuw zijn en moet je de auto zelf rijden (dus niet als werkgever).
 
BELANGRIJK: De subsidiepot is beperkt. Ieder jaar stelt de overheid een bedrag beschikbaar voor de subsidie. Is die pot op, dan is het waarschijnlijk niet meer mogelijk om voor dat jaar subsidie aan te vragen.
 
Daarnaast kan de overheid helaas, altijd besluiten om te stoppen met de subsidie of om die aan te passen. Op de website RVO.nl is de actuele informatie hierover te vinden.

> Bekijk hier alle (elektrische) private lease auto’s

Waarom subsidie voor elektrische auto’s?

De subsidie voor elektrische auto’s is bedoeld om het aanschaffen van een elektrische auto aantrekkelijker te maken. Het is echter wel belangrijk om te bedenken dat elektrisch rijden op lange termijn vaak goedkoper is, ook als je geen subsidie krijgt. Dit komt omdat elektrische auto’s goedkoper zijn om te onderhouden en omdat de kosten van elektriciteit lager zijn dan die van brandstof.

Als je overweegt om over te stappen op elektrisch rijden, is het dus slim om goed te kijken naar alle voordelen en nadelen.
 
BELANGRIJK: Zoek uit of je in aanmerking komt voor subsidie en vergeet ook niet te kijken naar andere mogelijke financiële voordelen, zoals lagere brandstof kosten en lagere onderhoudskosten (alleen voor koop, bij private lease betaald de leasemaatschappij de onderhoudskosten).
 

In samenvatting biedt de Nederlandse overheid subsidie aan voor het aanschaffen van elektrische auto’s. Dit is bedoeld om mensen te stimuleren om over te stappen op elektrisch rijden, wat beter is voor het milieu en de luchtkwaliteit.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet je zoals gezegd aan een aantal voorwaarden voldoen, die zijn opgesomd bovenaan deze pagina. Het is belangrijk om goed te checken of je in aanmerking komt voor de subsidie.

> Bekijk hier alle (elektrische) private lease auto’s