Hoe moet je een elektrische auto opladen?

Een elektrische auto opladen kan op vele manieren. Dit is toch nog altijd één van de eerste zorgen die mensen hebben wanneer ze erover twijfelen om wel of niet elektrisch te gaan rijden. Er zijn opties om thuis te laden, maar ook worden de laadmogelijkheden in het openbaar steeds groter.
 

De methode van opladen

Het is belangrijk om te weten dat een elektrische auto opladen in grote mate gelijk is aan andere vormen van opladen. Al zijn er wel enkele kleine verschillen. Zo sluit je de auto niet rechtstreeks aan op een lader. Die zit namelijk al in de auto gebouwd. Met de laadkabel koppel je de lader dan aan het laadpunt. Dit kan een punt in of om het huis zijn, maar het kan ook gaan om punten in het openbaar. De stroom van het gewone stroomnet wordt dan gebruikt en omgevormd voor gebruik in de accu van de elektrische auto die je rijdt.

Gebruik van een laadpaal

Het is eigenlijk altijd zo dat er gebruikgemaakt moet worden van een laadpaal. Ook de speciale kasten die thuis worden gebruikt worden vaak onder de noemer laadpaal geplaatst. Hoewel deze technisch gezien niet de vorm van een paal hebben. Door een daarvoor bestemde kabel te koppelen aan de paal en deze te activeren is dan stroom in de auto te laden. Wanneer dit in het openbaar gebeurt, moet dit vaak met een laadpas gebeuren. Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat dit op orde gebracht is. Zo kan je altijd en overal de auto goed opladen.

Het gebruik van een laadpas

Er zijn steeds meer punten waar in het openbaar de elektrische auto opladen mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld bij laadpalen die op straat zijn neergezet. Ook zijn er op openbare parkeerplekken vaak specifieke plekken voor elektrische auto’s. Er is dan een laadpas nodig. Dit is een lidmaatschap van een maatschappij die de kosten voor het tappen van de stroom in rekening brengt. Met de pas is de laadpaal te activeren zodat het opladen kan beginnen. Wanneer je dan zelf in de stad bent, zorg je dat je weer voldoende energie in de accu krijgt om te rijden.

Zorgen voor voldoende actieradius

De elektrische auto opladen is belangrijk om te zorgen dat je voldoende actieradius hebt. Dit is eigenlijk dan ook niet anders dan met benzine of diesel voor brandstofmotoren het geval is. Het is tegenwoordig ook vaak zo dat snel opladen heel goed mogelijk is. In minder dan een uur is de accu dan voor tachtig procent te vullen. Daarmee kan je dan weer heel gemakkelijk terug naar huis rijden bijvoorbeeld. Het opladen is altijd van belang om de auto goed te laten werken. Daarom is het zaak dit altijd goed te verzorgen wanneer je gaat reizen.

Het systeem standaardiseren

Er zijn vanaf het begin verschillende manieren geweest waarmee een elektrische auto opladen mogelijk is. Dit hing onder andere af van het soort auto dat gekozen werd. Tegenwoordig is het meer en meer zo dat er voor een standaardsysteem gekozen wordt. Wel is het nog altijd belangrijk om te letten op welke manier een bepaalde auto op een bepaalde laadpaal aangesloten moet worden.