Elektrische auto kopen, waar moet je opletten?

Ben je van plan een elektrische auto te kopen? Het kopen van een EV is behoorlijk anders dan bij een “gewone” auto die op benzine of diesel rijdt. Punten die meespelen zijn bijvoorbeeld de actieradius, de mate van milieuvriendelijkheid, de batterij, de oplaadtijd en de kosten voor gebruik en onderhoud. Daarom is het goed om deze punten eens stuk voor stuk langs te lopen. Dit geeft je goede inzichten waardoor de keuze net wat gemakkelijker te maken wordt.

 

Oog voor de actieradius

Waar je op moet letten als je een elektrische auto gaat kopen, is de actieradius. Dit is het bereik dat je hebt met de auto. Dit wordt over het algemeen uitgedrukt als een gemiddeld aantal kilometers op een volle accu. De actieradius was lange tijd een struikelblok voor veel potentiële kopers. Juist ook omdat deze beperkt bleven. Tegenwoordig zijn er op de meeste elektrische auto’s net zoveel kilometers op een volle accu te rijden, als dat je deed op een volle tank benzine. Dit maakt het dus ook wel zo gemakkelijk om ermee te rijden als bestuurder.

Hoe milieuvriendelijk is de auto?

Ga je een elektrische auto kopen, let dan ook op de mate van milieuvriendelijkheid. Dit is vooral belangrijk omdat er nog weleens verwarring bestaat over de mate waarin een auto elektrisch rijdt. Wie kiest voor een auto die volledig elektrisch aangedreven wordt, kan er zeker van zijn dat voor de meest milieuvriendelijke optie is gekozen. Dit zijn namelijk de auto’s die geen uitstoot van CO2 hebben. Dit is het tegenovergestelde van auto’s op brandstof, die dit juist in grote mate uitstoten. Ertussen zitten de hybride modellen die deels op elektriciteit rijden. Let dus wel goed op daarmee.

Mogelijkheden om op te laden

Ook is het goed om te kijken naar de manier van opladen. Dit is één van de zaken om op te letten bij een elektrische auto kopen. De techniek met betrekking tot het opladen is flink veranderd door de jaren heen. Zo is het tegenwoordig bij veel modellen bijvoorbeeld mogelijk om snel te laden. Dat betekent dat de accupakketten tot 80 procent te vullen zijn in enkele tientallen minuten. Daarnaast zijn er allerlei andere mogelijkheden, die wel enigszins kunnen verschillen. Zoek dit dus altijd goed uit voorafgaand aan de koop van de auto als consument.

Hoe zijn de kosten verdeeld?

Wanneer je een elektrische auto gaat kopen, is het ook belangrijk om goed naar de verdeling van de kosten te kijken. Zo zijn er fabrikanten die de batterij voor de auto apart in rekening brengen. In dat geval koop je dus eigenlijk een auto zonder accupakket. Het zijn allerlei zaken die een rol spelen in de keuze die je uiteindelijk maakt. Alle reden om daar dus ook wel goed op te letten. Zo weet je altijd zeker dat je de auto krijgt die je nodig hebt, met alle zaken die daarin een rol spelen voor jou.

Het gebruik en het onderhoud

Tot slot is het altijd belangrijk om even te kijken hoe het zit met het gebruik en het onderhoud van de auto. Een elektrische auto kopen waar je weinig omkijken naar hebt, is natuurlijk het meest aantrekkelijk. Het is in ieder geval voor alle elektrische modellen zo dat ze iets simpeler in elkaar zitten. Daardoor kan er minder snel slijtage optreden. Dit maakt het gebruik dus ook aantrekkelijker. Bovendien maakt dit ook het onderhoud van de auto wel een stuk gemakkelijker. Dit zijn belangrijke zaken om mee te nemen wanneer je een keuze moet gaan maken.