Mobiliteitsbudget

De term mobiliteitsbudget wordt de laatste jaren alsmaar populairder. Vanwege de huidige ontwikkelingen verandert een mobiliteitsbudget voortdurend. Maar wat is het nu eigenlijk? En hoe werkt het precies voor werkgevers en werknemers? We nemen je graag mee voor een rondje langs de soorten reiskostenvergoedingen en de voordelen van een mobiliteitsbudget. Zo zit je niet meer met dringende vragen en weet je alles rondom het invoeren van een mobiliteitsbudget voor je bedrijf.

Wat is een mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget wordt vooral vrijgesteld voor werknemers. Het vergoedingssysteem zorgt voor geld voor de werknemers, waarmee het werkverkeer wordt gefinancierd. Onder het werkverkeer wordt al het woon- en werkverkeer verstaan, plus verkeer naar eventuele klanten en relaties. Houd je geld over? Dan is dit een soort beloning en krijg je dit bedrag op je rekening gestort. Zijn je vervoerskosten hoger dan je vergoeding? In dat geval zal je extra moeten bijbetalen. Het inzetten van zo’n mobiliteitsbudget is vooral interessant voor werknemers die niet veel zakelijke kilometers maken of als werknemers binnen het bedrijf meer thuis en dus online gaan werken.

Mobiliteitsbudget berekenen

Een mobiliteitsbudget wordt per werknemer vastgesteld. Het bedrag dat is vrijgesteld, kan op basis van de huidige vervoerskosten worden berekend. Er zijn namelijk grote verschillen qua vervoerskosten tussen werknemers binnen hetzelfde bedrijf. De vergoeding wordt vervolgens maandelijks of jaarlijks op de rekening gestort.

Wat zijn de voordelen van een mobiliteitsbudget?

Zowel werkgevers als werknemers halen veel voordeel uit een mobiliteitsbudget. Laten we eerst beginnen bij de voordelen voor werknemers.

Voordelen werknemer
Werknemers kunnen een mobiliteitsbudget onafhankelijk besteden. Je bent flexibel en kunt zelf kiezen hoe, hoeveel en wanneer je dit budget besteed. Je kiest bijvoorbeeld het optimale transportmiddel dat past bij je route naar werk, of reist zo min mogelijk om veel kosten te besparen. Niet elke werknemers heeft echter behoefte aan een mobiliteitsbudget. Het budget is vooral aantrekkelijk voor een bepaald type werknemer:

    – Werknemers woonzaam in de stad
    – Werknemers met voldoende openbaar vervoer in de regio
    – Werkzaam voor een groot bedrijf
    – Werkzaam voor een bedrijf met voldoende online communicatiemogelijkheden

 
Voordelen werkgever
Voor de werkgever is een mobiliteitsbudget invoeren vooral tijdbesparend. Bovendien stimuleer je onder werknemers hiermee de productiviteit. Het systeem zorgt er voor dat werknemers beter plannen, rekening houden met het verkeer en meer tijd over houden. Ten slotte is er steeds meer vraag naar het flexibel invoeren van werk vanuit werknemers. Als bedrijf kun je hier door middel van een mobiliteitsbudget makkelijk aan voldoen.

Verschillende mogelijkheden met een mobiliteitsbudget

Met een mobiliteitsbudget kun je verschillende kanten op. Denk aan:

    – Een nieuwe of gebruikte auto financieren;
    – Het verzekeren van jouw nieuwe of gebruikte auto;
    – Het financieren van een fiets;
    – Het gebruiken van een OV kaart;
    – Het gebruiken van Car sharing;
    – Het gebruiken van een mobiliteitskaart;
    – Het private-leasen van een auto

 

Mobiliteitsbudget en milieu

Het bewuster omgaan met de mobiliteitsvergoeding door bijvoorbeeld vaker te kiezen voor een video oproep in plaats van een zakenrit is uiteindelijk ook beter voor het milieu. Door het invoeren van een mobiliteitsbudget pakken werknemers minder vaak de auto. Ze kiezen eerder voor het openbaar vervoer of om thuis te werken. Als werknemer draag je daardoor eerder bij aan een lagere CO2-uitstoot onder je werknemers.

Mobiliteitsbudget bruto of netto?

Fiscale regels spelen een belangrijke rol rondom een mobiliteitsbudget. Voor de werknemer kan de vergoeding zowel bruto als netto worden ontvangen. Bij het bruto mobiliteitsbudget wordt het gehele bedrag meegenomen in de loonbelasting. Praktisch gezien heeft de werknemers dan in dat geval netto minder te besteden. Ontvang je de vergoeding netto? Dan maak je gebruik van een onbelaste vergoeding van 0,19 per kilometer. Het bedrag wordt uiteindelijk afgetrokken van het maandbudget.