Wat zijn de totale kosten voor de aanschaf & voor het gebruik van een elektrische auto?

De vraag: wat kost een elektrische auto? is op meerdere manieren te beantwoorden. Dit hangt natuurlijk ook af van wat je bedoelt met de vraag. Je kunt bijvoorbeeld letterlijk naar de aanschafprijs kijken. Aan de andere kant kan je ook naar het totale plaatje kijken. De kosten voor elektrisch rijden zijn, net als bij het rijden op brandstof, verdeeld over verschillende posten.
 

De kosten voor aanschaf

Wat kost een elektrische auto wanneer je deze aanschaft? Dit hangt natuurlijk af van het soort auto dat je kiest. Zoals altijd al het geval was in de auto-industrie, zijn er veel verschillende modellen. Wie kiest voor een compacte stadsauto zal minder kwijt zijn dan wie kiest voor een luxe gezinsauto. De prijs kan variëren en hangt dus af van wat je zelf allemaal wel of juist niet wilt. Maar je zou kunnen zeggen dat de aanschafprijs van een elektrische grofweg tussen de 30.000 en de 60.000. Dit is natuurlijk veel geld. Daarom kan het vaak slim zijn om een elektrische auto te leasen. Het is vaak wel zo dat de elektrische variant van een auto net iets duurder in aanschaf is dan een brandstofvariant, maar in het gebruik (tanken) maak je dit ruimschoots goed.

De opkomst van tweedehands

Wat belangrijk is om te weten is dat elektrisch rijden inmiddels alweer enkele jaren in opkomst is. Dit betekent dus ook dat de tweedehandsmarkt op gang komt. Wat kost een elektrische auto wanneer je deze tweedehands koopt of leaset? Dit is ook belangrijk om mee te nemen in je keuze. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je een goede keuze maakt, dan is het ook goed om de meest aantrekkelijke elektrische auto’s op deze tweedehandsmarkt mee te nemen. Dit kan je flink schelen in de aanschafprijs, waardoor de totale kosten dus ook alleen maar lager worden.

De rol van BPM

Wat kost een elektrische auto wanneer je er wat dieper op ingaat? Er zijn namelijk allerlei kosten en belastingen die geheel of gedeeltelijk worden vrijgesteld. Denk aan BPM, wegenbelasting en bijtelling. Wanneer je een elektrische auto kiest, dan hoef je dit niet of slechts gedeeltelijk te betalen. In dat opzicht ben je dan dus eigenlijk direct al goedkoper uit dan wanneer je voor het leasen of kopen van een brandstofauto zou kiezen. Het is goed om dit ook mee te wegen in het geheel. Uiteindelijk kan je op deze manier dus ook de nodige besparingen voor jezelf realiseren.

De kosten van gebruik

Wat kost een elektrische auto op het gebied van gebruik? Ook dit is natuurlijk wel heel belangrijk om mee te nemen in het geheel. Dit is namelijk het vlak waarop de echte besparing te realiseren is. De kosten voor het opladen zijn bijvoorbeeld veel lager dan brandstofkosten wanneer je gaat tanken. In dat opzicht is er dan al snel de mogelijkheid om de wat hogere aanschafprijs terug te verdienen. Het is altijd slim om dit mee te wegen. Wanneer je de auto lang genoeg gebruikt, kan je zo de aanschaf- of leaseprijs in goed perspectief zetten.

Alles met elkaar vergelijken

Loop je rond met de vraag: wat kost een elektrische auto? Ga dit dan niet zelf proberen uit te zoeken. In plaats daarvan is het veel slimmer om de nodige hulpmiddelen erbij te betrekken. Dat betekent dat je dus bijvoorbeeld de verschillende opties met elkaar gaat vergelijken. Op die manier krijg je heel snel een duidelijk beeld van de beste opties. Is leasen beter dan kopen? Is de ene auto beter dan de andere? Het zijn allerlei vragen die je gemakkelijk op deze manier kan beantwoorden. Het is slim om dit allemaal even op een rijtje te zetten.