Wat is de subsidie voor elektrische auto’s?

Is met subsidie een elektrische auto te financieren? Dit is een vraag die regelmatig terugkomt. Dit komt natuurlijk mede ook omdat de elektrische auto best wel wat kan kosten wanneer deze nieuw gekocht moet worden. Het is dan fijn om hier wat steun bij te krijgen door middel van een subsidie.
 

Verschillende mogelijkheden om kosten te besparen

Als het gaat om subsidie voor een elektrische auto, dan is het vooral zo dat daarmee kosten bespaard kunnen worden. Het is dan ook goed om te zien dat er verschillende opties geboden worden door de overheid. Dit is dan ook de manier waarop bij de aanschaf de nieuwprijs flink omlaag gebracht kan worden. Het is afhankelijk van het soort auto dat je kiest en in welke vorm je dat doet welke subsidies er mogelijk zijn. Zo zijn er zakelijke mogelijkheden, denk aan subsidie voor een elektrische bestelauto. Ook zijn er ook mogelijkheden voor particulieren om dit te doen. Het is belangrijk om te weten.

Geen last van BPM

Misschien wel de bekendste subsidie voor een elektrische auto is de vrijstelling van BPM. Het is deze belasting die in het geheel niet gerekend wordt voor auto’s die volledig elektrisch of hybride zijn. Daarmee is dus al snel te zorgen voor een besparing van enkele duizenden euro’s ten opzichte van auto’s die op brandstof rijden. Deze subsidie is voor iedereen gelijk. Dat kan het aantrekkelijk maken. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden hoe het bestaan van deze korting op de BPM in de komende jaren zich zal blijven ontwikkelen. Dit kan mogelijk wel veranderen.

Subsidie op aankoop of belasting?

Er zijn ook subsidies die van toepassing zijn op investeringen die milieuvriendelijk zijn. Dit kan je ook als een subsidie voor de elektrische auto zien. Het is in dat geval belangrijk om te weten hoe deze MIA eruitziet wanneer je een elektrisch model zou aanschaffen. Een andere ontwikkeling die al enige tijd gaande is, is die van de korting op de belasting voor motorrijtuigen. Ook hier is in sommige gevallen een korting op te krijgen. Voor beide zaken geldt ook dat het wel belangrijk is om in de gaten te houden hoe deze zich zullen ontwikkelen.

Subsidie voor elektrisch leasen

Het is ook interessant voor mensen die leasen om te ontdekken welke subsidie voor een elektrische auto te krijgen is. Ook dit is een bekende korting. Het gaat dan om de vrijstelling van de bijtelling die je krijgt wanneer je een elektrische auto zakelijk leaset, maar er ook privé mee rijdt. Denk aan s In het verleden werd de bijtelling in het geheel niet gerekend. Tegenwoordig is de subsidie gedeeltelijk van toepassing. Je krijgt korting op de bijtelling bij een waarde van de auto tot een bepaald bedrag. Deze regeling zal in de komende jaren langzaam worden afgebouwd.

Verder zal vanaf 1 juli een subsidie starten voor particulieren. De regeling houdt in dat particulieren 4000 euro subsidie krijgen wanneer zij een nieuwe elektrische auto kopen of private leasen. Bij de aanschaf van een tweedehands elektrische auto zal dit 2000 euro zijn. Wanneer een elektrische auto gekocht is of geleaset is, dan kan de subsidie worden aangevraagd bij de Rijksoverheid. Deze subsidie wordt dan maandelijks uitbetaald tot het einde van het leasecontract. Op deze manier wordt de private leaseprijs dus eigenlijk lager.

Subsidies in andere vormen

Je kunt het ook breder bekijken als het om subsidie voor de elektrische auto gaat. Er zijn bijvoorbeeld ook regelingen die bijzaken rondom de auto treffen. Denk dan aan een compensatie die de overheid biedt wanneer het plaatsen van een laadpaal nodig is. Dit is slechts één van de voorbeelden. Wie echt optimaal wil profiteren van alle mogelijkheden die er liggen, doet er goed aan om alles te bekijken wat met duurzame investeringen te maken heeft. Via verschillende soorten regelingen die meer algemeen zijn, en niet specifiek voor elektrische rijden, is dan ook nog veel mogelijk.