Wat is de oplaadtijd van een elektrische auto?

De oplaadtijd van een elektrische auto is altijd een punt van aandacht. Dat het opladen steeds sneller en eenvoudiger wordt is daarom ook een goede zaak. Dit maakt de tijd die het duurt een flink stuk korter. Ook zijn er verschillen tussen de oplaadpunten.
 

De vele verschillende oplaadvormen

In de eerste plaats is de oplaadtijd van elektrische auto’s afhankelijk van de oplaadvorm. Zo zijn er punten langs de weg, punten op openbare plekken en is er de mogelijkheid om thuis op te laden. Het is per punt verschillend hoe snel het laden gaat. Dit heeft te maken met het laadvermogen dat geleverd kan worden. Dit is in ieder geval een belangrijk punt om in de gaten te houden. Zo zal het thuis vaak wat langer duren voordat de accu vol is. Er zijn echter nog meer zaken die meespelen hierin.

De mogelijkheid tot snel laden

De oplaadtijd van elektrische auto’s is flink verkort sinds het snel opladen mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat de vele uren die voorheen nodig waren zijn terug te brengen tot een korte periode van bijvoorbeeld een halfuur. Dit is echter wel noodzakelijk in perspectief te plaatsen. Het is namelijk zo dat dit in eigenlijk alle gevallen uitsluitend geldt voor tachtig procent van de accu. In een halfuur is de batterij dus tot tachtig procent op te laden. Daarna neemt de snelheid flink af. Dat betekent dus dat ook de actieradius die ermee te verzorgen is slechts vier vijfde van het totaal is binnen deze tijd van laden.

De laatste twintig procent

Hoe zit het dan met de oplaadtijd van elektrische auto’s voor de laatste twintig procent? Dit gaat volgens de normale laadtijd. Dat betekent dat dit dus nog wel enige tijd kan duren. Helemaal volladen is daarom vooral het best thuis te doen. Bijvoorbeeld wanneer je dit in de nachtelijke uren doet. Het is gemakkelijker om de accu volledig vol te krijgen wanneer je over een wat langere periode de auto niet hoeft te gebruiken. Al is het natuurlijk zo dat je op deze manier een flinke verkorting ten opzichte van tijd die voorheen nodig was.

De invloed van de accu

Niet alleen de laadpunten hebben invloed op de oplaadtijd van de elektrische auto’s. Ook andere elementen hebben hier natuurlijk een invloed op. Denk bijvoorbeeld aan het soort accu dat wordt gebruikt. Denk ook aan de laadkabel die wordt gebruikt. Door de steeds verder ontwikkeling hiervan, is dit verschil ook goed te merken tussen de wat oudere elektrische auto’s en de nieuwere modellen. Dit is ook de reden waarom de laadtijd steeds dichter bij de tijd die het duurt om benzine te tanken komt. Dit is natuurlijk een groot voordeel voor wie de auto veel wil gebruiken.

De tijden naast elkaar leggen

Het is natuurlijk ook nog eens zo dat de oplaadtijd van elektrische auto’s per merk en model kunnen verschillen. In dat opzicht is het dus ook zo dat je er goed aan doet om eens de mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van wat elke auto te bieden heeft. De laadtijd is misschien niet de allerbelangrijkste factor die je keuze beïnvloedt, maar dat neemt niet weg dat beschikken over de kennis wel van waarde kan zijn. Alle reden om je daar dan dus wel even goed in te verdiepen als consument.