Wat zijn de kosten voor het opladen van een elektrische auto?

Wat zijn de kosten voor het opladen van een elektrische auto? Wanneer je erover nadenkt om elektrisch te gaan rijden, dan wil je natuurlijk wel alle factoren goed op een rij hebben. Ook de kosten voor het laden moeten daarin worden meegenomen.
 

De kosten van het opladen

De kosten voor het opladen van een elektrische auto zijn vooral te vinden in de kosten voor stroom. Afhankelijk van waar je oplaadt en hoe je dit doet, kunnen de kosten dus ook verschillen. Zo is er natuurlijk een verschil tussen thuis opladen en opladen aan een openbare laadpaal of bij een laadstation bij de benzinepomp. Onderstaand de verschillen in kosten per kWh:

Thuis laden: ongeveer 22 eurocent per kWh
Publieke laadpaal: ongeveer 34 eurocent per kWh
Publiek snelladen: ongeveer 65 kWh eurocent per kWh

Voor bijvoorbeeld een Tesla Model 3 Standard Range 40kWh zouden voor een volle accu de volgende kosten gelden:

Thuis laden: ongeveer €8,80 voor een volle accu
Publieke laadpaal: ongeveer €13,60 voor een volle accu
Publiek snelladen: ongeveer €26,00 voor een volle accu

Kijken naar de energiekosten

Het is slim om de kosten voor het opladen van de elektrische auto eerst toe te spitsen op het thuis opladen, aangezien dit een stuk goedkoper is (zie bovenstaand overzicht). In dat geval kijk je dus eerst naar wat de energieprijzen zijn. Vervolgens is het dan belangrijk om te bekijken wat het vermogen van de auto is. Aan de hand daarvan is dan goed te bepalen wat de kosten zijn om de auto helemaal vol te laden. Dit is dan te vergelijken met benzine of diesel en dit blijkt eigenlijk altijd goedkoper te zijn.

Factoren buiten de auto

Het is belangrijk om de kosten voor het opladen van de elektrische auto ook buiten de auto te zoeken. Dit hangt immers ook af van het energiecontract dat je hebt en het soort stroom dat je gebruikt. Wanneer je zelf stroom opwekt met zonnepanelen, dan maak je het opladen van de elektrische auto dus ook alleen maar goedkoper. Wie al zonnepanelen op het eigen dak heeft, doet er misschien wel goed aan om juist voor elektrisch rijden te kiezen omdat je dan dus nog goedkoper kunt rijden.

Kosten laden bij publieke laadpalen

De kosten voor opladen van een elektrische auto verschillen vooral wanneer naar openbaar opladen gekeken wordt. Wie gaat laden aan de publieke laadpalen zal veel verschillen zien. In de eerste plaats zijn er verschillen in de kosten per aanbieder. Het hangt dus af van welke laadpas je hebt. Ook de beheerder, provincie en stad spelen een rol in wat de kosten zijn. Zo kan het dus bijna letterlijk per laadpaal verschillen wat je kwijt bent aan het opladen. Het is daarom ook niet eenduidig te beantwoorden wat de kosten zijn.

Veranderingen in de toekomst

De kans is groot dat er in de toekomst enkele veranderingen zullen zijn als het om de kosten voor het opladen van een elektrische auto gaat. Dit komt omdat vaak wordt aangedrongen op meer uniformiteit in de prijzen. Ook de transparantie van de aanbieders mag wel wat verbeterd worden volgens velen. Op die manier kan het dus zo zijn dat in de nabije toekomst wel duidelijk te stellen is hoeveel het precies kost om een auto op te laden bij een publieke laadpaal. Dit maakt het allemaal dan ook direct een stuk gemakkelijker.