Wat is de investeringsaftrek voor een elektrische auto?

Hoe zit het eigenlijk met de investeringsaftrek voor een elektrische auto? Het is natuurlijk handig om te weten hoe je deze grote investering wat kleiner kunt maken. Mogelijk is het daardoor beter bereikbaar om elektrisch te gaan rijden.
 

Aftrekpost voor de belasting

In de eerste plaats is het goed om eens te kijken naar de investeringsaftrek voor een elektrische auto die je koopt. Dit is immers de meest directe manier van investeren. Daarop is inderdaad de bekende regel MIA van toepassing. Die is ook van toepassing op andere duurzame investeringen. Met deze regeling is een flink deel van de aanschafprijs als aftrekpost te gebruiken. Het gaat om bijna een derde van het gehele bedrag. Op die manier zijn duizenden euro’s terug te verdienen. Wie het op deze manier bekijkt, kan dus ook een meer aantrekkelijke optie zien in het kopen van een elektrische auto.

Andere regelingen rond elektrische auto’s

Er zijn ook andere regelingen die je als een investeringsaftrek rond de elektrische auto kan zien. Zo is er ook de regeling VAMIL. Dit is de willekeurige afschrijving milieuinvesteringen. Die is niet direct van toepassing op de auto zelf, maar wel op investeringen rondom de auto. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een laadpaal voor op kantoor of thuis voor de deur. Daar is dan ook een groot deel van af te schrijven. Dit maakt het direct flink goedkoper om te doen. Wat het rijden ook direct een stuk aantrekkelijker maakt om te doen voor iedereen.

Werken met een lagere bijtelling

Wie kiest voor het leasen van een elektrisch model, heeft ook voordelen. De investeringsaftrek voor een elektrische auto geldt dan misschien niet direct. Wel is er bijvoorbeeld de lagere bijtelling. Wie elektrisch rijdt, hoeft dus minder af te dragen dan wie in een auto die door brandstof wordt aangedreven rijdt. In dat opzicht is er dan dus ook een flink fiscaal voordeel uit te halen. Dat maakt ook het leasen van een EV een flink stuk interessanter voor zakelijke rijders. Deze regeling is wel regelmatig aan veranderingen onderworpen. Dit is belangrijk om goed mee te wegen.

Goed letten op veranderingen

Omdat regelingen en wetten rondom investeringsaftrek voor de elektrische auto en andere vergelijkbare zaken regelmatig worden aangepast, is het wel zaak om goed op te letten. Sommige regelingen verdwijnen. Andere regelingen veranderen van vorm. Daardoor is het dus ook belangrijk om er zeker van te zijn dat alle zaken goed op orde zijn. Dit is de beste manier om er zeker van te zijn dat je alles goed op orde hebt en je dus ook maximaal profiteert van de mogelijkheden die er liggen. Het kan slim zijn om hier wat hulp van een echte kenner te vragen.

Genieten van de mogelijkheden

Het benutten van de investeringsaftrek voor de elektrische auto is een belangrijke zaak. Zakelijk is er dan veel uit te halen. Het is echter wel goed te begrijpen wanneer je niet alles duidelijk voor ogen hebt. Daarom is het altijd aan te raden om bijvoorbeeld de accountant om hulp te vragen. Op die manier kan je dan zorgen dat je alles opties benut en dus ook optimaal geld overhoudt. Dit maakt het doen van de investering ook een stuk beter bereikbaar en de kosten zijn er beter door te dragen. Dit vooral belangrijke zaken voor ondernemers.