Wat is de BPM van een elektrische auto?

De BPM voor een elektrische auto, hoe zit het daarmee? De BPM is een belasting voor motorrijwielen die in Nederland geheven wordt. Het is echter al langer zo dat er afwijkende regels gelden wanneer je voor elektrisch kiest. In dat opzicht is het fijn om te weten hoe dit precies in elkaar zit.
 

De manier van rekenen

De BPM voor een elektrische auto wordt berekend zoals dat ook voor elk ander voertuig wordt gedaan. Sinds 1 januari 2013 gaat dit namelijk op basis van de uitstoot aan CO2 die een voertuig produceert. Aan de hand van de vele verschillen hiertussen kan dus ook de BPM sterk verschillen. Voor elektrische voertuigen is dit ook sterk aan de orde. Het kan gaan om geen BPM die betaald moet worden, maar het kan ook gaan om gereduceerde tarieven. Het is dus belangrijk om dit goed te weten. Het is de ideale manier om een goede keuze te maken voor een bepaalde auto.

Volledige BPM vrijstelling elektrische auto t/m 2024

Voor sommige modellen geldt een volledige vrijstelling. De BPM voor een elektrische auto die volledig elektrisch is, wordt niet gerekend. Dit komt omdat dit de auto’s zijn die door gebruik geen uitstoot hebben. Je rijdt dus volledig schoon. Dit betekent dat deze belasting niet geheven wordt door de overheid. Deze regeling geldt voorlopig nog tot en met 2024. Daarna gaan er wel enkele wijzigingen in plaatsvinden. Tenzij er in de tussentijd wijzigingen in de wet worden gemaakt. Voor volledig elektrisch rijden geldt dus een belastingvoordeel wanneer dit uit het oogpunt van de BPM wordt bekeken als bestuurder

Auto’s met gedeeltelijke vrijstelling

De BPM voor de elektrische auto kan ook gedeeltelijk vrijgesteld worden. Het gaat dan ook om voertuigen die niet volledig elektrisch zijn. De hybridemodellen krijgen een korting op deze belasting. Dit betekent dus simpelweg dat niet het gehele bedrag hoeft te worden afgedragen. Op dit moment is het zo dat de korting een bepaald percentage bedraagt. Ook die regeling gaat voorlopig nog tot en met 2024 door. Daarna zal de korting geleidelijk afgebouwd worden. Ook hybride rijden kan dus een voordeel bieden. Dit is zeker ook interessant om mee te wegen. Het verschil kan aardig oplopen voor jou.

Zelf de BPM bekijken

Het is mogelijk om zelf te zien wat de BPM voor de elektrische auto bedraagt. De kosten zijn namelijk volledig inzichtelijk omdat dit op basis van bekende gegevens wordt berekend. Je kunt dus gewoon online de tabellen bekijken en zien wat het je gaat kosten. Dit kan ook handig zijn om mee te nemen wanneer je vergelijkingen tussen verschillende merken en modellen gaat maken. De BPM speelt hier dan natuurlijk altijd wel een interessante rol in. Het is goed om daarom deze tabel altijd even op te zoeken. De informatie moet wel up-to-date zijn voor gebruik.

Veranderingen BPM in de komende jaren

Het is belangrijk om te weten hoe de BPM voor de elektrische auto zich ontwikkelt. In de komende jaren zal het eerst nog gelijk blijven. Op langere termijn staan wel veranderingen gepland. Het kan dus interessant zijn om nu al te investeren in het kopen of leasen van een elektrische auto. Op die wijze kan je dan nog optimaal voordeel halen uit de kortingen en regelingen die gelden voor onder andere BPM. Ook voor andere belastingen gelden vergelijkbare regelingen. Het is dus interessant om daar aandacht aan te besteden. Zo kan je zeker zijn als consument.