Hoe kan ik de bijtelling berekenen?

De bijtelling berekenen is een belangrijke zaak. Deze bijtelling heeft betrekking op de kosten die je maakt om met een leaseauto van de zaak te rijden. Wanneer je een elektrische auto rijdt, dan maak je andere kosten voor de bijtelling dan wanneer je in een auto op benzine rijdt.
 

Wat is de bijtelling?

De bijtelling berekenen is een belangrijke zaak. Je weet echter misschien helemaal nog niet wat deze bijtelling eigenlijk is. Dit is een bedrag dat in rekening wordt gebracht wanneer een leaseauto van de zaak ook in het privéleven wordt gebruikt. Wanneer je ermee rijdt zonder dat daar een zakelijke reden voor is, dan moet je daarvoor betalen. Dit geldt niet voor alle ritjes die je maakt. Wanneer je er meer dan 500 kilometer per jaar mee rijdt in je privéleven, wordt dit van toepassing. Dit is dus alvast de eerste berekening die je maakt. Dit geldt voor alle soorten zakelijke leaseauto’s.

Bijtelling ook voor elektrische auto’s

Het is belangrijk om te weten dat deze regeling tegenwoordig ook voor elektrische auto’s van toepassing is. Voorheen gold dit alleen voor auto’s die een co2-uitstoot hadden. Dat is tegenwoordig veranderd. De bijtelling berekenen als het om een elektrische auto gaat, werkt wel enigszins anders. Dit hangt bijvoorbeeld van de cataloguswaarde van de auto af. Vanaf een bepaald bedrag moet er dan bijtelling worden betaald. Zo vallen sommige auto’s er dus buiten en zijn andere auto’s juist voor een groter bedrag onderwerp van de bijtelling. Zorg dus dat je ook altijd goed weet wat de auto waard is.

Elementen van de berekening

Er zijn een aantal elementen die bij de bijtelling berekenen belangrijk zijn om exact te kennen. In de eerste plaats veranderen de percentages per jaar momenteel. Dat betekent dat je het juiste jaar en het juiste percentage van de berekening moet kennen. Daarnaast is zoals gezegd de cataloguswaarde van de auto belangrijk. Ook het bruto jaarinkomen dat je hebt is van groot belang voor een goede berekening. Al deze zaken moet je dus bij de hand hebben om tot het juiste bedrag van de bijtelling te kunnen komen. Deze elementen ga je dan allemaal in de som meenemen.

Het nettobedrag van de bijtelling berekenen

Uiteindelijk is het het slimst om een speciale rekentool die je online kunt vinden te gebruiken. Aan de hand daarvan kan je de bijtelling berekenen die precies voor jou van toepassing is. Dit bedrag is belangrijk omdat je dit meeneemt in de vergelijking die je gaat maken. Wanneer je weet wat elke auto aan bijtelling kost, dan kan je bepalen wat voor jou een geschikt model is. Zo kan je onder andere kiezen tussen een volledig elektrische auto, waarvoor een deel tegen een lager percentage wordt meegenomen, of een auto op benzine om te leasen.

Het voordeel van elektrisch rijden qua bijtelling

Het voordeel van elektrisch rijden op het gebied van kosten komt hier duidelijk naar voren. Wanneer je de bijtelling gaat berekenen, dan ontdek je hoeveel verschil er in de kosten kan zitten als het om leasen gaat. Daarmee kan je dan ook direct ontdekken hoe elektrisch rijden voor zakelijk leasen met privégebruik in een flink aantal situaties de beste keuze zal blijken te zijn. Dat is ook de belangrijkste reden waarom de overheid deze verschillen in de bijtelling heeft aangebracht door de jaren heen. Daar kan je gemakkelijk van profiteren door even goed te rekenen als consument.