Wat is de afschrijving van een elektrische auto?

De afschrijving van een elektrische auto is niet anders dan die van de brandstofauto zoals je dat gewend was. Toch zijn er wel wat punten in de uitvoering waarop een verschil aan te merken is.
 

Het verminderen van de waarde

De afschrijving van de elektrische auto slaat op de waardevermindering die door de jaren heen plaatsvindt. Dit is natuurlijk logisch. Een auto blijft nu eenmaal niet altijd dezelfde waarde als de nieuwprijs houden. Dit heeft te maken met het gebruik, maar ook met de ontwikkelingen op de automarkt. In dat opzicht is het dus ook logisch dat het een verschil maakt of je een elektrische auto gaat afschrijven, of dat je dit doet voor een brandstofauto. Vooral zakelijk is dit van belang om goed te kennen. Zo kan je er de nodige voordelen mee doen wanneer je het handig aanpakt met het afschrijven.

Letten op het verouderen

Een reden waarom de afschrijving van een elektrische auto mogelijk wat groter kan zijn, is de snelle ontwikkeling op het gebied van elektrische auto’s. Daardoor kan het zo zijn dat de modellen snel verouderen. Dit was zeker in de beginfase het geval. Toen de eerste elektrische modellen op de markt kwamen, waren die flink duur en waren de mogelijkheden beperkt. Tegenwoordig wordt dit verschil wel steeds minder groot. Daardoor blijft de auto dus ook iets langer waardevast en gaat het afschrijven iets meer geleidelijk. Dit is dus ook wel een stuk aantrekkelijker om in te investeren.

Veel langer een goede auto

Je kunt het ook van de andere kant bekijken als het om de afschrijving van de elektrische auto gaat. Het is namelijk wel zo dat dit type auto de toekomst heeft en dus veel langer interessant blijft voor kopers, ook als occasion. In dat opzicht blijft de waarde dus juist wat langer hoog en kan je er dus een kleinere afschrijving van maken. Dit betekent dus ook dat het verschil met de auto’s die op brandstof rijden helemaal niet zo groot meer is als het om de afschrijving gaat. Dit kan dus ook heel interessant zijn voor jou.

Niet afhankelijk van de afschrijving

In welk type voertuig je moet investeren, is niet afhankelijk van de afschrijving van de elektrische auto. Door al deze ontwikkelingen, is het namelijk zo dat dezelfde voor- en nadelen zijn gaan gelden voor brandstofauto’s. Ook daarvan is het steeds meer de vraag hoe de waarde zich gaat ontwikkelen in de toekomst en wordt het dus moeilijker om een voorspelling te doen over de afschrijving. In dat opzicht is het dus ook gewoon interessant om juist voor de elektrische auto te kiezen. Alleen al omdat het daar juist eerder duidelijker dan minder duidelijk wordt.

Voor alle elektrische auto’s

Het is belangrijk om te beseffen dat de afschrijving voor elektrische auto’s altijd van toepassing is. Dit is dus niet afhankelijk van bijvoorbeeld het model dat je kiest. Alle auto’s zullen op enig moment in waarde verminderen. Het is dus ook niet zo dat je het daarvan kan laten afhangen welke auto je kiest. Het is wel goed om te bekijken hoe waardevast een bepaald model is wanneer je deze aanschaft. Op die manier kan je wel goed bepalen of je hier op de wat langere termijn nog het nodige uit kunt halen door bijvoorbeeld een verkoop.