5 voordelen van elektrisch rijden

Als het gaat om elektrisch rijden, dan wordt vooral op het milieuvoordeel gewezen. Toch zijn er veel meer pluspunten aan de keuze voor elektrische aandrijving te koppelen. Het is echter lang niet bij iedereen bekend wat deze voordelen dan zijn. Door de punten op een rij te zetten wordt het beter inzichtelijk en is het gemakkelijker om de juiste keuze te maken. Het is daarom dus ook goed om eens naar de volgende vijf voordelen te kijken. Daarmee is voor iedereen direct duidelijk dat een elektrische auto jouw volgende auto moet worden.

1. Beter voor het milieu

Hoewel vrijwel iedereen dit voordeel al wel kent, is het toch belangrijk om dit nog eens te benadrukken. Met het rijden in een elektrische auto neem je de uitstoot van co2 die je in je auto met brandstofmotor had weg. Daardoor ben je dus een stuk schoner bezig. Het andere belangrijke voordeel is bovendien dat deze modellen steeds duurzamer worden gebouwd. Duurzame materialen en duurzame productieprocessen zorgen dat de hele keten een stuk beter voor het milieu is. Daarom is met de keuze voor elektrisch rijden te zorgen dat het milieu flink gespaard blijft op de lange termijn.

2. Goedkoper in gebruik

Elektrisch rijden is een stuk goedkoper. Er wordt nog weleens gezegd dat de aanschafprijs of leaseprijs van elektrische auto’s hoog is. Dat echter het tanken en het onderhoud flink goedkoper zijn, wordt daar dan niet in meegenomen. Bedenk eens hoe weinig het kost om de accu op te laden ten opzichte van het volgooien van een tank met benzine. Bedenk je ook dat een elektrisch model uit veel minder onderdelen bestaat en daardoor veel minder onderhoud nodig heeft. Dat is dus ook flink goedkoper dan je gewend bent geweest tot nu toe. Dit zijn belangrijke voordelen van elektrisch rijden.

3. Thuis kunnen “tanken”

Of beter gezegd, thuis kunnen opladen. Elektrisch rijden gaat immers op basis van een accu en een elektromotor. Er is geen verbrandingsmotor meer nodig, dus benzine en diesel zijn ook overbodig. Daardoor is een elektrische auto ook veel gemakkelijker op te laden. Je hoeft niet meer speciaal naar de benzinepomp, maar kan dit gewoon thuis doen. Ook zijn er allerlei laadpunten in Nederland te vinden en worden dit steeds meer. Zo kan je laden terwijl je je zaken regelt. Je hoeft er niet apart voor de weg af en te tanken. Dit is een belangrijk voordeel.

4. Voordelen op belastinggebied

Het is nog altijd zo dat er een aantal voordelen op belastingtechnisch vlak te behalen zijn door voor een elektrische auto te kiezen. Ook in dat opzicht is elektrisch rijden daarom een stuk goedkoper te noemen. De voordelen op het gebied van de belastingen zijn wel voortdurend aan het veranderen. Daardoor is het belangrijk om goed te bekijken wat voor jou de beste keuze is als het om een elektrisch model gaat. Op die manier kan je er dan echter wel direct ook veel uit halen. Ook om die reden is het dus slim om ervoor te kiezen.

5. Stil en snel

Ook het gebruik van een elektrische auto biedt voordelen. Zo is deze flink stil doordat de motor nu eenmaal een stuk stiller is. Ze worden ook geluidsdicht ontwikkeld zodat je ook geen last van omgevingsgeluid hebt. Een ander voordeel van elektrisch rijden op dit vlak is dat de motor veel sneller reageert. Snel optrekken is dus veel gemakkelijker mogelijk. Je bent veel sneller weg bij het stoplicht, zonder dat het de auto enige moeite lijkt te kosten. Dat is natuurlijk ook wel zo lekker. Ook als rijden ervaar je dus dagelijks weer de voordelen van de auto.

De conclusie

Wanneer je kijkt naar wat elektrisch rijden allemaal te bieden heeft, dan kan je eigenlijk niet anders concluderen dan dat hier wel heel veel pluspunten aan zitten. Het gaat veel verder dan alleen maar beter zijn voor maatschappij en omgeving. Je kan ook een veel fijnere rijervaring hebben door voor elektrisch te kiezen. Het is ook nog eens zo dat de voordelen universeel zijn, ongeacht de elektrische auto die je kiest. Dat is nog eens een voordeel!