Zakelijk elektrisch rijden, waar moet je opletten?

Zakelijk elektrisch rijden, waar moet je opletten?

We trappen waarschijnlijk een open deur in wanneer we zeggen dat elektrisch rijden door de jaren heen een enorme evolutie heeft doorgemaakt. In het jaar 2020 reden er in Nederland dan ook maar liefst 117.756 elektrische auto’s rond. Daarnaast was er ook nog eens sprake van 98.089 hybride modellen. Wanneer we dit even gaan vergelijken met zeven jaar eerder, dan kunnen we vaststellen dat, dat er nog maar respectievelijk 4.161 en 24.512 waren. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven maken massaal de overstap naar elektrische voertuigen. Ben jij dat ook van plan, maar weet je niet precies waar allemaal op te letten? Dan moet je vooral even verder lezen!

Lagere verbruiks- en onderhoudskosten

De verbruikskosten waar je rekening mee moet houden bij elektrische auto’s liggen gemiddeld een stuk lager in vergelijking met auto’s die rijden op benzine of diesel. Gemiddeld zou er sprake zijn van een elektriciteitskost van 0,054 euro per kilometer bij elektrische voertuigen. Voor een brandstofauto geldt dat de gemiddelde verbruikskost op 0,10 euro per kilometer is gelegen. Dat is toch echt een significant verschil. De onderhoudskosten zouden volgens onderzoeken bij 8.000 kilometer op jaarbasis gemiddeld 35 procent lager liggen dan bij een auto op benzine het geval is. Dit is onder meer het gevolg van het beperktere aantal onderdelen in een elektrische auto.

Is er sprake van extra kosten bij elektrisch rijden?

Het spreekt voor zich dat een volledig elektrische auto op stroom rijdt en er bijgevolg niet meer moet worden getankt. Toch is het zo dat er wel andere kosten zijn om rekening mee te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een eigen laadpaal. Niet alleen de laadpaal op zich gaat gepaard met een bepaalde kostprijs, er moet ook een aparte stroomgroep voor worden aangelegd. Hou er ook rekening mee dat bepaalde auto’s een speciale driefasenaansluiting vereisen. De vereiste netverzwaring zal je een éénmalige kost opleveren die moet worden betaald aan de netbeheerder. 

Hoeveel bedraagt de bijtelling?

Doe je op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé met je zakelijke auto? Dan moet je daarvoor standaard een bijtelling betalen van 22 procent. Voor zakelijke, elektrische voertuigen geldt een lager tarief. Voor het jaar 2021 geldt bijvoorbeeld een bijtellingspercentage van 12 procent. Dit wel rekening houdende met een budgetplafond van 40.000 euro. Boven dit bedrag wordt de standaard 22 procent aan bijtelling gehanteerd welke dus eveneens geldt voor benzine en diesel auto’s. 

Koop je een dure elektrische auto? Dan ben je dus fiscaal gezien wat minder voordelig uit. Het is bovendien van belang om er bij stil te blijven staan dat de komende jaren de bijtelling voor elektrische voertuigen gaat veranderen. Op dit vlak moet je rekening houden met:

  • Een bijtelling van 16 procent van 2022 tot en met 2024; 
  • Een bijtelling van 17 procent in het jaar 2025; 
  • Een bijtelling van 22 procent na 2026;

Doet u minder dan 500 privé kilometers op jaarbasis met uw zakelijke auto? Dan spreekt het voor zich dat er ook bij het gebruik van een elektrisch voertuig geen bijtelling is vereist. 

Wanneer een rittenregistratie bijhouden?

Een rittenregistratie is zeker niet altijd verplicht. Je hebt dit uitsluitend nodig om aan te kunnen tonen dat je minder dan 500 privékilometers aflegt met je elektrische auto op jaarbasis. Ook wanneer je een kilometervergoeding wenst te ontvangen is een dergelijke registratie vereist.

Hoe verzeker je een zakelijke elektrische auto?

De elektrische auto van de zaak kan op dezelfde manier worden verzekerd als een benzine of diesel voertuig. Uiteraard spreekt het voor zich dat je ook bij het verzekeren van elektrische voertuigen de mogelijkheid hebt om een keuze te maken uit drie verschillende soorten verzekeringen, namelijk:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering of de allrisk;

Voor welke zakelijke autoverzekering je precies gaat kiezen wordt bepaald door verschillende factoren. Hou hierbij onder meer rekening met de waarde van het voertuig en het aantal kilometers die je ermee gaat afleggen. Ook het beschikbare budget speelt uiteraard een niet onbelangrijke rol.

Een zakelijke auto lease, het overwegen waard

Wil je met jouw onderneming ook de overstap maken naar elektrisch rijden? Dan beschik je over de mogelijkheid om te kiezen voor een zakelijke auto lease. Voor een elektrische leaseauto geldt dat ze niet hoort bij het vermogen van je onderneming. 

De leasemaatschappij blijft zowel de juridische als de economische eigenaar van de auto. Dit betekent meteen ook dat zij verantwoordelijk is voor zowel het beheer als voor de risico’s. De leaseauto wordt hierdoor niet op de balans geplaatst van jouw bedrijf. Wel ben je verantwoordelijk voor het maandelijks betalen van de BTW. Ook de kosten van het gebruik zijn uiteraard voor jou. 

Verder zijn de regels die gelden voor een zakelijke elektrische auto lease dezelfde als wanneer je ervoor zou kiezen om een auto te kopen. De gemaakte kosten mogen dus met andere woorden afgetrokken worden van de opbrengsten van je bedrijf. Let op! Ook in deze situatie geldt, ga je de leaseauto ook privé gebruiken? Dan moet het privégebruik verrekend worden met de autokosten door middel van de zogenaamde bijtelling.