Zakelijk leasen als ZZP’er, wat zijn de mogelijkheden?

Zakelijk leasen als ZZP’er, wat zijn de mogelijkheden?

Als ZZP’er moet je vaak naar klanten of partners om opdrachten te bespreken of de voortgang van een opdracht door te nemen. Je hebt dus vervoer nodig! Nu kun je ervoor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen, maar in een auto stappen en naar een bestemming rijden is toch makkelijker. Daarnaast wil je ook niet in een auto van 20 jaar oud aan komen rijden of in een deelauto. Dat kan het imago van jouw organisatie namelijk schade toebrengen. Daarom wil je een auto leasen, maar welke opties heb je als ZZP’er? Wij leggen dat uit in dit artikel.

Leasen van een auto

Als ZZP’er kun je een auto leasen, maar er zijn wel wat spelregels verbonden aan het zakelijk leasen van een auto. Ben je namelijk wel in het bezit van meerdere jaarverslagen? Kun je aantonen dat je financieel gezond bent? Kies je voor operational of financial lease en ga je voor een auto met een brandstof auto of kies je voor elektrisch rijden? Zoals je ziet zijn er wel een aantal zaken waar je aan moet denken en rekening mee moet houden.

Leasen zonder meerdere jaarverslagen

Je bent nog niet zo lang geleden voor jezelf begonnen en je bent dus een startende ZZP’er. Die wel verlegen zit om een auto. Je besluit om een auto te gaan leasen, maar tijdens de aanvraag ontdek je al snel dat de leasemaatschappij een kijkje in jouw boeken wilt. Dat ook niet meer dan logisch is. Zonder jaarverslagen is een zakelijk leasecontract afsluiten haast geen doen en moet je op zoek gaan naar een leasemaatschappij die iets minder streng kijkt naar hoe lang je al voor jezelf bezig bent. In alle gevallen moet je altijd wel iets kunnen overhandigen waaruit blijkt dat je de financiering kunt betalen. Deze overzichten kun je eventueel bij een boekhouder opvragen! Doe je zelf de administratie? Dan zul je al snel merken dat leasemaatschappijen hier geen boodschap aan hebben en je hebt dan vrijwel geen mogelijkheden om te leasen.

Financial of operational lease?

Wanneer je zakelijk gaat leasen heb je feitelijk twee opties: Financial lease of operational lease. Er zit een groot verschil tussen de twee vormen. Bij financial lease ga je een contract aan en word je na de leaseperiode eigenaar van de auto. Bij financial lease ben je tevens economisch verantwoordelijk. De auto komt op jouw balans te staan en hier kun je dus ook op afschrijven. Bij operational lease betaal je een bedrag per maand voor het huren van de auto. De leaseperiode is vastgesteld en na deze periode krijg je vaak de optie om tot koop over te gaan. Bij operational lease is de leasemaatschappij altijd de de juridische eigenaar en economisch verantwoordelijk.

BTW afdragen over het privégebruik

Als je een auto least kun je veel kosten aftrekken van de belastingdienst. Daaronder de BTW van het maandelijkse leasebedrag of reparatie- en onderhoudskosten als je voor financial lease hebt gekozen. Het is wel belangrijk om een goede rittenadministratie bij te houden. Zeker wanneer je de auto ook privé gebruikt. Tot 500 kilometer hoef je geen zorgen te maken over extra kosten, maar wanneer je de kilometergrens bereikt en overschrijdt krijg je te maken met het afdragen van de BTW over het privégebruik van de auto en de bijtelling.

Wanneer er geen sluitende rittenadministratie is kun je de 2,7%-regeling gebruiken. Dit wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto inclusief de btw en de bpm. Deze regeling geldt voor zowel financial lease en operational lease overeenkomsten. Stel dat je een auto least met een cataloguswaarde van € 25000,-. Dan betaal je dus 2,7% over € 25000,- (mits dit bedrag inclusief btw en bpm is). Dat komt neer op een bedrag van € 675,- dat aan BTW betaald moet worden. Nogmaals: dit betaal je alleen als je meer dan 500 kilometer op jaarbasis privé rijdt.

Je kunt de 2,7%-regeling niet gebruiken wanneer het BTW-bedrag hoger is dan het BTW-bedrag volgens de 2,7%-regeling. Je moet dan de BTW betalen over de in rekening gebrachte bedragen.

Elektrisch rijden

Als ZZP’er kan je het slim aanpakken en flink op de kosten besparen door een elektrische auto te gaan rijden, maar dan moet je wel rekening houden met zaken, zoals het kunnen plaatsen van een laadpaal, of de actieradius van de auto volstaat om je gemiddelde ritten zonder opladen te kunnen rijden en met de drempelwaarde van € 35.000,- als je meer dan 500 kilometer op jaarbasis privé rijdt. In dat geval kun je 16% bijtelling berekenen over een maximale cataloguswaarde van € 35.000,- en 22% (of meer) over het resterende bedrag. Als voorbeeld koop je een elektrische auto van € 44.000,- en je rijdt er meer dan 500 kilometer op jaarbasis privé mee. Dan is de bijtelling 16% over € 35.000,- en 22% over € 9.000,-. Let ook goed op dat je het juiste belastingtarief pakt als je de berekening maakt!