Verschil tussen full operational lease en netto operational lease

Verschil tussen full operational lease en netto operational lease

Op het ogenblik dat je een elektrische auto wil gaan leasen zal je kunnen vaststellen dat er daarvoor verschillende mogelijkheden worden aangeboden. Er wordt voor nieuwe auto’s wat dit betreft een onderscheid gemaakt tussen enerzijds een full operational lease en anderzijds een netto operational lease. Voor beide leasevormen geldt dat ze over bepaalde voor- en nadelen beschikken.

Voor het merendeel van de mensen die voor het eerst een leasing gaan afsluiten geldt evenwel dat het voor hen niet helemaal duidelijk is wat nu precies de verschillen zijn tussen beide opties. Geldt dat ook voor jou? Dan is het zeker de moeite waard om even de informatie op deze pagina grondig door te nemen.

Wat is full operational lease precies?

In eerste instantie is er de full operational lease. Wanneer je kiest voor een dergelijke vorm van leasen zal er je één bepaald bedrag per maand in rekening worden gebracht. In dit bedrag zitten alle kosten inbegrepen. Het gaat hierbij dan niet alleen om het bedrag dat je voor het leasen van de auto op zich dient te betalen. Andere kosten die eveneens zijn inbegrepen in dit geval zijn bijvoorbeeld:

– Het onderhoud van de elektrische auto;
– De belastingen die moeten worden betaald;
– De verzending van het voertuig;

Naast bovenstaande zijn ook de mogelijke kosten voor het herstellen van opgelopen schade aan het voertuig gedekt. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk helemaal niets meer hebt om je zorgen over te maken. Doordat er op deze manier eigenlijk een volledige ontzorging kan worden gerealiseerd zweren veel mensen bij een dergelijke lease. Dit gezegd hebbende zijn er toch niet alleen maar voordelen aan verbonden. Zo ligt de kostprijs van een full operational lease logischerwijs een flink stuk hoger in vergelijking met een netto operational lease. Daar komt verder ook nog eens bij dat er zo goed als geen flexibiliteit mogelijk is.

Let op! Winterbanden zijn niet inbegrepen!

Wanneer je kiest voor een full operational lease is het overigens niet zo dat er zomaar honderd procent aan alle vooropgestelde wensen kan worden voldaan. Neem nu bijvoorbeeld winterbanden. Heel wat mensen zweren er (terecht) bij om tijdens de wintermaanden gebruik te maken van speciale winterbanden. Geldt dat ook voor jou? Dan dien je er wel rekening mee te houden dat je hier alsnog zelf voor zal moeten opdraaien. Ondanks het feit dat het merendeel van de kosten dus zeker zijn ingedekt in het geval van een full operational lease geldt dat dus duidelijk niet voor alles.

Wat is een netto operational lease dan precies?

Voor veel mensen geldt dat ze de periodieke kosten van een full operational lease te hoog vinden uitvallen. Gelukkig bestaat er in de praktijk nog een voordeliger alternatief voor. Dit alternatief presenteert zich onder de vorm van de netto operational lease. Het betreft hier een vorm van leasing waarbij niet alle kosten zijn inbegrepen in het maandelijkse bedrag dat moet worden betaald. Wat dit betreft dient er dan ook rekening mee te worden gehouden dat de volgende kosten door de leasingnemer extra dienen te worden betaald:

– Eventuele herstellingen die moeten worden uitgevoerd;
– Het onderhoud dat aan de auto dient te gebeuren;
– De verzending die moet worden betaald;
– Eventuele pechservice;
– Een vervangvoertuig;

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om een netto operational lease af te sluiten. Uiteraard is de voordeligere kostprijs daar één van, maar er is meer. Wat bovendien namelijk ook te denken van het feit dat je kan rekenen op heel wat meer flexibiliteit? In het geval van een netto operational lease kan je bijvoorbeeld perfect zelf de verzekering afsluiten bij een verzekeraar naar keuze. Ben je dus niet alleen op zoek naar lagere periodieke kosten, maar ook naar meer flexibiliteit? Dan kan deze leasevorm voor jou de oplossing betekenen.

Welke van beide opties is voor jou het interessantst?

Welke van beide lease mogelijkheden voor jou nu precies het interessantst is, is sterk afhankelijk van de voorkeur waarover je beschikt. Wil je graag zo weinig mogelijk omkijken hebben naar je voertuig en wil je graag dat alle praktische en financiële zaken voor je worden geregeld? Ben je bovendien bereid om daarvoor een vrij stevig prijskaartje te betalen? Dan zal je kunnen vaststellen dat een full operational lease voor jou wellicht de beste keuze is. Wil je graag de kosten voor je leasing binnen de perken houden en kunnen rekenen op wat meer flexibiliteit? Zit je er bovendien niet mee in om zelf wat meer omkijken te hebben naar de praktische zaken met betrekking tot je voertuig? Dan zal je wellicht de voorkeur geven aan een netto operational lease.