Waar moet je op letten bij het kiezen van een elektrische auto?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een elektrische auto?

Bij het aanschaffen van een brandstofauto is het voor de meeste mensen wel duidelijk waar ze precies rekening mee moeten houden. Voor de elektrische auto geldt dat ze tegenwoordig nog over een veel jonger karakter beschikt. Dit jongere karakter zorgt ervoor dat mensen nog wel eens twijfelen over de belangrijkste aandachtspunten tijdens het aankoopproces. Net zoals geldt voor een brandstofauto geldt echter ook voor een elektrisch exemplaar dat je met verschillende zaken rekening zal willen houden. Om welke zaken het daarbij dan precies gaat laten we je graag ontdekken op deze pagina! 

1.) Welk soort elektrische auto kopen?

Allereerst moet je, je er van bewust zijn dat er op de markt verschillende soorten elektrische auto’s verkrijgbaar zijn. De twee populairste mogelijkheden waar je voor kan kiezen zijn: 

Een volledige elektrische auto of BEV;
Een plugin-in hybrid of PHEV; 

Voor de volledig elektrische auto geldt uiteraard dat ze uitsluitend rijdt op elektriciteit. Voor de plug-in hybrid is dat niet het geval. Deze beschikt namelijk niet alleen over een elektrische motor. Ze heeft daarnaast immers ook nog een brandstofmotor aan boord. Het elektrische bereik waar een plug-in hybrid over beschikt is beperkter dan deze van een volledig elektrische auto. Het gaat hierbij in de praktijk dan ook veelal om niet meer dan 50 kilometer. Voor het elektrische bereik van een BEV geldt op moment van schrijven reeds een gemiddelde van iets minder dan 300 kilometer. 

2.) Wat is de actieradius van de elektrische auto? 

De actieradius waar elektrische auto’s over beschikken is in de praktijk altijd afhankelijk van het model in kwestie. De actieradius zoals opgegeven door de fabrikant is in principe louter de theoretische waarde. In de praktijk is het namelijk altijd zo dat verschillende zaken deze waarde beïnvloeden. Het gaat hierbij om onder meer: 

De manier waarop er wordt gereden;
Het gebruik van de airco of de verwarming;
De omstandigheden op de weg;

De bovenstaande factoren kunnen er in de praktijk voor zorgen dat de waarde flink kan afwijken. Het gebeurt niet zelden dat de waarde hierdoor tussen de 15 en 20 procent afwijkt. 

3.) De capaciteit waar de accu over beschikt 

De capaciteit waar de accu over beschikt van je elektrische auto heeft een directe invloed op het aantal elektrische kilometers die je er mee kan rijden. Deze capaciteit wordt in de praktijk steeds uitgedrukt in kWh. Voor een elektrische auto geldt dat ze over een gemiddeld elektriciteitsverbruik beschikt van tussen de 0,08 en 0,30 kWh per kilometer. De hoeveelheid aan kilowattuur die een auto verbruikt per kilometer is afhankelijk van niet alleen het gewicht, maar ook van het gebruik van de auto. Dit betekent in de praktijk concreet dat een lichte auto die over dezelfde accucapaciteit beschikt als een grote pick-up truck uiteraard meer elektrische kilometers zal kunnen rijden. Des te groter de accu, des te zwaarder ook de auto wordt. Dat is een niet onbelangrijke factor voor de zogenaamde Motorrijtuigenbelasting of MRB. Volledig elektrische auto’s genieten op moment van schrijven nog altijd een vrijstelling van bpm en motorrijtuigenbelasting. Voor semi-elektrische voertuigen geldt dat niet. Zij betaalden tot aan het jaar 2020 wel nog een half-tarief voor de MRB.

4.) Wat is de laadtijd van een elektrisch voertuig? 

Wanneer je de specificaties van een elektrische auto gaat bekijken zal het meteen duidelijk worden wat de laadtijden nu precies zijn. Er wordt op dat vlak een onderscheid gemaakt tussen de standaard laadtijden en deze die gelden voor het zogenaamde snelladen. Hoe snel een auto nu precies kan laden is afhankelijk van diverse factoren. Het gaat hierbij niet alleen om de capaciteit van de batterij, maar ook om de capaciteit waar de laadpaal over beschikt. Ook andere factoren zoals de temperatuur van de batterij en hoe vol deze nu precies opgeladen is spelen een niet onbelangrijke rol. Je kan er ook voor kiezen om je auto aan de snellader te hangen. Deze laders hebben op moment van schrijven de mogelijkheid om tot 50 kW te leveren. Dit zorgt ervoor dat een overtuig aanzienlijk sneller kan worden opgeladen. Binnen amper een half uur tijd is het dan ook mogelijk om een elektrische auto tot 80 procent op te laden. Hou er wel steeds rekening mee dat het aan de snellader hangen van een elektrische auto niet voor alle voertuigen op de markt een mogelijkheid is. 

Conclusie; doe goed je eigen onderzoek naar de beste elektrische auto

De informatie op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat het altijd belangrijk is om grondig je eigen onderzoek te doen naar wat nu precies de voor jou beste elektrische auto is op de markt. De verschillen die bestaan zijn namelijk niet onaanzienlijk. Bovendien spreekt het voor zich dat iedereen over diens eigen eisen zal beschikken. Deze eisen zullen vooral afhankelijk zijn van het rijgedrag van de persoon in kwestie. In ieder geval, hou je rekening met de informatie die we hier op deze pagina voor je op een rijtje hebben gezet? Dan zal je uiteindelijk met absolute zekerheid de voor jou beste elektrische auto leasen of kopen!