Bijtelling van een Tesla in 2021 / 2022

Bijtelling van een Tesla in 2021 / 2022

Eén van de redenen waarom heel wat mensen er reeds voor hebben gekozen om een elektrische auto te kopen heeft betrekking tot de bijtelling. De overheid wil graag het gebruik van elektrische voertuigen stimuleren en ze doet dat onder meer door het hanteren van een lager bijtellingstarief.

Dit gezegd hebbende is het zo dat de huidige, lage bijtelling in de komende jaren zal worden verhoogd. Wil jij graag ontdekken wat de bijtelling van een Tesla nu precies is in het jaar 2021 en 2022? Dan kan de informatie op deze pagina je daar alles over vertellen.

Stelselmatig stijgende bijtelling

In het jaar 2019 bedroeg de bijtelling van een Tesla nog 4 procent. In het daarop volgende jaar 2020 werd de bijtelling verhoogd naar 8 procent. Uiteindelijk zal de bijtelling tegen het jaar 2026 gelijkgetrokken zijn met deze van benzine- evenals diesel voertuigen. Wie graag wil kunnen rekenen op het meeste financieel voordeel met zijn of haar nieuwe Tesla doet er dan ook goed aan om de investering niet al te lang uit te stellen. Nu geniet je immers nog van de meest interessante voorwaarden voor wat de bijtelling betreft.

Hoeveel bedraagt de bijtelling van een Tesla in 2021?

Voor het jaar 2020 was er dus nog sprake van een bijtelling van 8 procent. Voor het jaar 2021 steeg die bijtelling richting een waarde van 12 procent. Er dient rekening mee te worden gehouden dat er ook een maximale cataloguswaarde wordt gehanteerd, dit is 40.000 euro. Voor deze waarde geldt dat ze het bedrag inhoudt waarover het percentage aan bijtelling wordt berekend. Beschikt de Tesla die je wenst te kopen over een hogere cataloguswaarde van 40.000 euro? In dat geval zal je over de meerprijs een bijtelling moeten betalen van 22 procent.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat het bijtellingspercentage geldt voor een periode van 60 maanden. Dit met ingang van het moment waarop de Tesla op jouw naam wordt gezet. Ondanks het feit dat de bijtelling van een Tesla in 2021 dus wat hoger is komen te liggen blijft het voordeel dat je ermee kan behalen uiteraard zeer aantrekkelijk.

Hoeveel bedraagt de bijtelling van een Tesla in 2022?

Ben je van plan om in het jaar 2022 een investering te doen in een Tesla? In dat geval zal je graag willen te weten komen hoeveel de bijtelling van een Tesla in 2022 zal bedragen. Ook in dit jaar gaat de bijtelling terug de hoogte in. Ze stijgt van 12 procent in 2021 naar 16 procent in 2022. Het spreekt voor zich dat ook de maximale cataloguswaarde voor dit jaar behouden blijft. Ook in het komende jaar geldt dan ook dat er over de cataloguswaarde boven de 40.000 euro een bijtelling wordt gehanteerd van 22 procent. Dit blijft dan ook een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Wat gebeurt er met de bijtelling na de periode van 60 maanden?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven geldt voor het verlaagde bijtellingspercentage dat ze van toepassing blijft gedurende 60 maanden vanaf de eerste ingebruikname. De eerste ingebruikname staat specifiek voor de eerste dag van de maand volgend op het effectieve eerste gebruik van de auto. Hierbij is het zo dat zowel eigenaar- als gebruikerswisselingen als niet relevant worden beschouwd. Ook het wel of niet onder de bijtelling vallen is in principe niet relevant.

Het verlaagde bijtellingspercentage is van toepassing gedurende 60 maanden vanaf de kentekenregistratie van de auto.

Is bovenstaande voor jou nog niet helemaal duidelijk? Dan geven we je graag een concreet voorbeeld. Een Tesla die je aankoopt in het jaar 2022 met een bijtellingspercentage van 16 procent zal deze behouden voor een periode van 5 jaar, dus tot in het jaar 2027. Let wel, deze verlaagde bijtelling geldt dus uitsluitend voor de eerste 40.000 euro cataloguswaarde.

Helemaal geen bijtelling betalen? Ook dat is mogelijk!

Wist je dat het ook mogelijk is om helemaal geen bijtelling te moeten betalen op je Tesla? Dat is het geval wanneer je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je elektrische voertuig. In dat geval is er geen bijtelling verschuldigd.

Het enige wat de Belastingdienst dan van je verlangt is dat je een rittenregistratie bijhoudt. Dit voor alle duidelijkheid voor alle ritten die met de zakelijke Tesla worden gereden. Op deze manier is het voor jou mogelijk om te bewijzen dat je echt minder dan 500 kilometer per jaar rijdt met je Tesla.

Het bijhouden van deze ritten lijkt op het eerste zicht misschien behoorlijk complex te zijn. Je bent echter niet verplicht om dit handmatig te doen. Zo bestaan er op de markt ook GPS rittenregistratiesystemen die dit voor jou kunnen doen.