Turkse elektrische auto’s die naar Nederland komen

Turkse elektrische auto’s die naar Nederland komen

Nu de populariteit van elektrische voertuigen alleen maar verder toeneemt kan er worden vastgesteld dat steeds meer spelers zich op de markt willen storten. Ook in Turkije is de interesse in elektrische voertuigen groot. De interesse in het fenomeen van elektrisch rijden heeft er zelfs toe geleid dat er een geheel nieuw merk is ontstaan. Het gaat hierbij om het merk ‘TOGG’. Het merk werd in het leven geroepen in opdracht van de Turkse president Erdogan. De Turkse overheid zou zomaar even 3,3 miljard euro in het project hebben geïnvesteerd. Voor zover bekend zullen de voertuigen die door dit merk geproduceerd zullen worden ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. De verwachting is wel dat dit ten vroegste in 2022 zal gebeuren. 

Vijf verschillende varianten in de planning 

De modellen die zijn voorgesteld door het merk TOGG beschikken allen over een zeer moderne uitstraling. Bovendien zou er bij alle aangekondigde varianten sprake zijn van een volledig elektrische aandrijving. Het design van de voertuigen komt van de hand van het Italiaanse Pininfarina. Dit ontwerpbedrijf is absoluut geen nieuwkomer op de automarkt. In het verleden realiseerde ze dan ook reeds de ontwerpen voor onder meer het automerk Karma.

De vijf verschillende modellen die door TOGG op de markt zullen worden gelanceerd zullen worden gebouwd in Turkije door naar verwachting 4.000 werknemers. De naam ‘TOGG’ staat voluit voor ‘Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’. Dit betekent eigenlijk ‘Turkse Automobielinitiatiefgroep’. Tijdens de onthulling van het merk werden er in eerste instantie slechts twee van de vijf modellen getoond. Het ging daarbij om een SUV en een sedan. 

Voor de SUV die deel zou uitmaken van het C-segment zou een actieradius gelden van 500 kilometer. De klant zou wel de keuze hebben tussen een 200 of een 400 pk sterke motor. Bovendien zou er eveneens een keuze gemaakt dienen te worden tussen twee- en vierwielaandrijving.

175.000 elektrische voertuigen per jaar

Dat er veel wordt verwacht van TOGG en dat het bedrijf onmiddelijk kan rekenen op een belangrijke levenslijn is het gevolg van de orders die reeds door de Turkse overheid zijn geplaatst. Tot in het jaar 2035 heeft de overheid zichzelf de verplichting opgelegd om zomaar even 30.000 auto’s van TOGG te kopen. De algemene verwachting is bovendien dat het merk over een periode van 15 jaar goed zal zijn voor een bijdrage ten behoeve van de Turkse economie van zo’n 50 miljard dollar. Op moment van schrijven is het zo dat de autoproducent in staat zou moeten zijn om op jaarbasis zo’n 175.000 auto’s van de band te laten rollen. De productie van de elektrische auto’s zou ergens in de loop van het jaar 2022 van start moeten gaan.

Wanneer komen deze voertuigen naar Nederland?

De interesse in de elektrische voertuigen die door TOGG geproduceerd zullen worden is erg groot. Dit niet alleen vanuit Turkije, maar zeker ook uit andere delen van de wereld. De algemene verwachting is dan ook dat de voertuigen in de markt gezet zullen worden tegen een zeer toegankelijk prijskaartje. Dit gezegd hebbende lijkt het er naar uit te zien dat de actuele verwachting om de lancering van de eerste elektrische auto’s plaats te laten vinden in het jaar 2022 ongelooflijk ambitieus is. Het is duidelijk dat het merk zich in eerste instantie zal moeten focussen op de Turkse markt. Op moment van schrijven is het laadnetwerk in Turkije evenwel lang niet voldoende om alle nieuwe voertuigen die op de markt worden geïntroduceerd van laadcapaciteit te kunnen voorzien. 

Een potentieel uitstel voor wat de lancering van het merk en haar eerste voertuigen betreft loert dan ook om de hoek. Dit maakt meteen ook duidelijk dat we wellicht de lancering van de eerste TOGG voertuigen op de Nederlandse markt nog niet meteen moeten verwachten. Actuele voorspellingen die zijn gedaan door verschillende experts uit de sector verwijzen dan ook naar een potentiële lancering van de eerste voertuigen in het jaar 2023 of zelfs 2024. Daarbij is het ook nog maar zeer de vraag om, gelet op de order van de Turkse overheid, hoeveel elektrische auto’s het precies zal gaan. Wellicht dat de beschikbare hoeveelheid elektrische TOGG voertuigen voor expert de eerste jaren vrij beperkt zal zijn. Dit is evenwel afhankelijk van de snelheid waarmee de door de overheid bestelde voertuigen dienen te worden geleverd. 

Hoge verwachtingen

Hoe het ook zij, de verwachtingen rond de TOGG elektrische auto’s staan hooggespannen. Indien het Turkse merk het goed aanpakt zou het dan ook zomaar eens een belangrijke (internationale) schakel kunnen vormen in het aanbieden van betaalbare elektrische voertuigen. Op moment van schrijven lijkt het er echter naar uit te zien dat we nog even geduld zullen moeten koesteren voordat we deze modern ogende bolides ook op de Nederlandse wegen zullen zien rondrijden.