Subsidie bij een elektrische bestelauto, hoeveel is dat?

Subsidie bij een elektrische bestelauto, hoeveel is dat?

Wil je als ondernemer een duurzaam imago? Dan ontkom je er niet aan om elektrisch te gaan rijden. Zeker als je dagelijks veel kilometers maakt om klanten te bezoeken en bestellingen af te leveren, is dit steeds belangrijker. Eén probleempje, want is een elektrische bedrijfsauto niet erg prijzig? We hebben goed nieuws, want sinds 15 maart 2021 kun je een beroep doen op een subsidie bij een elektrische bestelauto. Hoeveel dat is en aan welke voorwaarden je moet voldoen, dat vertellen we je hier.

Ontdek hier de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Sinds 15 maart 2021 is er een interessante subsidieregeling van kracht voor ondernemers. Misschien iets voor jouw zaak? Deze regeling, afgekort ‘SEBA’, houdt in dat je als ondernemer tot € 5.000 subsidie kunt ontvangen bij de aankoop van een nieuwe elektrische bestelwagen. Met deze subsidieregeling wil de overheid ondernemers stimuleren om over te stappen op elektrisch rijden. We weten allemaal dat het de bedoeling is om wereldwijd de CO2-uitstoot drastisch terug te dringen. Op dit moment is het goederenvervoer tussen en in grote steden een van de boosdoeners als het om de CO2-uitstoot gaat. Draag jij je steentje bij om dit terug te dringen?

Wat zijn de regels voor deze subsidie?

Minder CO2-uitstoot; wie zegt daar geen ‘ja’ tegen?! Het moet voor jou als ondernemer uiteraard wel betaalbaar blijven. Mogelijk dat deze subsidieregeling aantrekkelijk voor je is. Met deze regeling krijg je 10% korting op de nieuwprijs van je bestelwagen. Er geldt hiervoor een limiet van € 5.000. De subsidie is enkel van toepassing op nieuwe, niet geregistreerde elektrische bestelwagens. Deze moeten voorzien zijn van de voertuigcode N1 of N2 tot 4250 kg. Deze bestelauto’s mogen alleen gebruikt worden voor goederentransport. De SEBA is dus niet van toepassing op personenvervoer. Verder moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Subsidie elektrische bestelauto; kom ik in aanmerking?

Om een beroep te doen op een subsidie bij een elektrische bestelauto dien je aan specifieke voorwaarden te voldoen. Zo is de regeling alleen van toepassing op het kopen of financial leasen van een bestelwagen met een catalogusprijs vanaf € 20.000. De bestelauto moet bovendien volledig elektrisch zijn. Hybride bestelwagens vallen dus buiten de boot. We benadrukten al dat het om voertuigen met de code N1 of N2 tot 4250 kg dient te gaan, die alleen voor goederenvervoer worden ingezet. In het geval van een N1-bestelwagen dient de actieradius minimaal 100 km te zijn. Een andere voorwaarde is dat er geen lood zit in het accupakket. Ook moet de bestelauto minstens 3 jaar zonder onderbreking op jouw naam staan. Voldoe je niet aan deze voorwaarde? Dan betaal je de subsidie naar verhouding terug. 

Elektrische bestelauto’s worden een ‘must’

Deze subsidie bij een elektrisch bestelauto maakt het overwegen waard om als ondernemer nu de overstap te maken. Deze regeling loopt nog tot en met 31 december 2025. De overheid heeft hiervoor een budget van 185 miljoen euro vrijgemaakt. Per jaar wordt er een plafond vastgesteld. Gezien er meer en meer betaalbare elektrische bestelauto’s worden gemaakt, neemt het subsidiebedrag per jaar af. Ben er dus vlug bij als je interesse hebt in deze regeling. We mogen met recht stellen dat elektrische bestelauto’s een ‘must’ worden. Denk maar eens aan het toenemend aantal milieuzones in steden. Wist je bijvoorbeeld dat Nederlandse steden per 2025 een nul-emissiezone mogen doorvoeren voor het goederentransport binnen de stad? 

Subsidie bij een elektrische bestelauto en leasen

Wil je in aanmerking komen voor een subsidie op je nieuwe elektrische bestelauto, dan dien je te beschikken over een koopovereenkomst. Daarnaast kun je ook met een financieel leasecontract een beroep doen op deze regeling. In deze situaties dien je zelf de aanvraag hiertoe in. Het is ook mogelijk om van financieel voordeel te genieten als je via operational lease een elektrische bestelauto gaat rijden. In dat geval blijft de bestelauto eigendom van de leasemaatschappij. De leasemaatschappij kan dan de subsidie aanvragen en de voordeligere kosten verwerken in jouw operational leasecontract. 

Steeds meer keus aan interessante elektrische bestelauto’s

Als ondernemer moet je steeds vooruitkijken, om de continuïteit van je zaak te waarborgen en te blijven groeien. Het is geen ‘glazenbol kijken’ als we zeggen dat het over enkele jaren niet meer mogelijk is om met een brandstofauto bij je klanten te komen in bepaalde delen van ons land. Het aantal milieuzones neemt in rap tempo toe. Daarom is het tijd om binnenkort de switch te maken naar elektrisch rijden!