Belastingvoordeel van elektrisch rijden

Belastingvoordeel van elektrisch rijden

Waarom overstappen op een elektrische auto? Uiteraard is de belangrijkste reden dat we onze planeet moeten sparen en de CO2-uitstoot daarvoor drastisch omlaag moet. Tot voor kort waren consumenten nog erg terughoudend, want elektrisch rijden was nog onbekend en elektrische auto’s behoorlijk duur. Daarom heeft de overheid diverse fiscale maatregelen getroffen, die het toch interessant maken. Maar wat is momenteel het belastingvoordeel bij een elektrische auto? Ontdek hier of een elektrische auto leasen iets voor jou is!

Steeds meer elektrische auto’s in Nederland

We zien steeds meer elektrische auto’s op de weg. Het wordt steeds gemakkelijker om door heel het land je auto op te laden. Zo worden veel struikelblokken uit de beginfase van de opkomst van de elektrische auto opgeheven. Ook dankzij de subsidies en belastingvoordelen, die door de overheid zijn ingevoerd, durfden steeds meer mensen de stap te wagen. Nu deze ontwikkeling goed op gang is gekomen, zal er in de toekomst vanuit de overheid minder fiscale stimulans komen. Toch bestaan er nog steeds fiscale regelingen, die het aantrekkelijk maken om de overstap te maken. 

Subsidies voor het kopen van een elektrische auto in 2022

In 2021 was het mogelijk om als particulier € 4000 subsidie te krijgen bij de aankoop van een elektrische auto. Het was bekend dat dit bedrag per jaar lager zou worden. De verwachting was dat je in 2022 nog € 3700 subsidie zou ontvangen. Dit bedrag is voor komend jaar echter nog verder verlaagd naar € 3350. Vooralsnog staat op de planning dat 2024 het laatste jaar is dat er nog subsidie beschikbaar wordt gesteld voor het kopen van een nieuwe elektrische auto. Des te meer een reden om nu te kiezen voor een nieuwe elektrische auto!

Subsidie, maar wel zolang er geld in de pot zit

Houd er wel rekening mee dat de subsidie per jaar niet oneindig is. De overheid heeft hiervoor in 2021 een maximaal budget van 80 miljoen euro gereserveerd. In de afgelopen jaren bleek dat dit vaak niet voldoende was en dat veel consumenten, die wel graag een elektrische auto wilden kopen, hier geen beroep meer op konden doen. De subsidiepot was leeg! Hoewel het subsidiebedrag voor een elektrische auto omlaaggaat in 2022, gaat wel het bedrag in de subsidiepot omhoog van 80 miljoen naar 90 miljoen euro. Wil je een tweedehands elektrische auto aanschaffen? Dan kun je tot en met 2024 een beroep doen op € 2000 subsidie. 

Wat is het belastingvoordeel voor particulieren?

De subsidieregelingen zijn prettig, maar er zijn nog meer manieren om van financieel voordeel te genieten met een elektrische auto, namelijk dankzij de fiscale regelingen. Als particulier ben je bij de aanschaf van een elektrische auto namelijk momenteel vrijgesteld van de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) en de MRB (motorrijtuigenbelasting). De hoogte van de BPM is gebaseerd op de CO2-uitstoot van je auto. Gezien er bij een elektrische auto geen sprake is van een directe CO2-uitstoot, hoef je deze belasting niet te betalen. Normaal gesproken betaalt elke autobezitter MRB of wegenbelasting. Beschik je echter over een volledige elektrische auto, dan krijg je tot en met 2024 vrijstelling. 

Interessante fiscale voordelen voor zakelijke elektrische auto’s

Wil je als ondernemer werken aan een ‘groen’ imago, dan zijn er ook nog andere fiscale voordelen bij het leasen of kopen van een elektrische auto:

Lager bijtellingspercentage van 16%

Er geldt voor het leasen van een zakelijke elektrische auto een lager bijtellingstarief, dan voor een brandstofauto (22%). In 2022 betaal je 16% bijtelling voor een elektrische auto over de eerste € 35.000 van de cataloguswaarde van de auto. In 2021 was dit percentage 12%. Over het resterende bedrag betaal je 22%. 

Milieuinvesteringsaftrek – MIA

Hoewel het bijtellingspercentage in 2022 omlaaggaat, behaal je wel meer belastingvoordeel met een elektrische auto via de milieu-investeringsaftrek, of gekort gezegd via de MIA. Het percentage voor deze regeling is in 2021 13,5% en wordt in 2022 verhoogd naar 27%. Je mag dit percentage aftrekken van de aankoopprijs van een elektrische auto tot een maximum bedrag van € 40.000. 

Is een elektrische leaseauto een goed idee?

Het is dus nog steeds mogelijk om te genieten van een flink belastingvoordeel bij een elektrische auto. Deze fiscale voordelen gelden ook als je een financial leasecontract afsluit voor een zakelijke elektrische auto, want deze auto wordt uiteindelijk eigendom van je zaak. Het zelfs juist een heel goed idee om te gaan leasen, want dit is de ideale manier om op een laagdrempelige manier een mooie, nieuwe elektrische auto te kunnen rijden. Je hoeft niet in één keer een groot bedrag neer te tellen. Daardoor houd je geld over voor andere investeringen om jouw onderneming mee te laten groeien of voor onvoorziene kosten.