Betaal je wel of geen motorrijtuigenbelasting met een elektrische auto?

Betaal je wel of geen motorrijtuigenbelasting met een elektrische auto?

Belasting betalen, dat vindt natuurlijk niemand leuk. Denk je erover om een elektrische auto te leasen, dan heb je vast ook al wat gehoord over het feit dat dit belastingtechnisch interessant kan zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met de wegenbelasting? De officiële benaming voor de wegenbelasting is de motorrijtuigenbelasting, die overigens vaak wordt afgekort met MRB. Om meteen antwoord te geven op jouw vraag; voor een volledig elektrische auto betaal je op dit moment geen motorrijtuigenbelasting. Dat gaat echter in de nabije toekomst wel veranderen. We geven je hier alvast een vooruitblik op de plannen die er zijn, zodat je bij de aankoop of het leasen van een elektrische SUV niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Waarom bestaat er eigenlijk wegenbelasting?

De wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting is door de overheid ingevoerd om de aanleg en het onderhoud van de wegen in ons land te bekostigen. Voor elke auto moet doorgaans motorrijtuigenbelasting betaald worden. Dat geldt ook als je een auto hebt, maar er nooit in rijdt. Hoeveel je betaalt, is daarbij afhankelijk van waar je woont, hoeveel je auto weegt én hoe vervuilend je auto is. Elektrische auto’s zijn natuurlijk ontwikkeld om vervuiling tegen te gaan. Ze stoten geen CO2 uit en ze maken nauwelijks lawaai. Om mensen te stimuleren om elektrisch te gaan rijden, krijg je van de overheid vrijstelling voor het betalen van de wegenbelasting. Een andere uitzondering is als je een oldtimer hebt. Ook daarvoor betaal je geen MRB.

Tot wanneer geen MRB op elektrische auto’s?

Het is belangrijk om te weten dat de fiscaal aantrekkelijke regelingen, die mensen moeten stimuleren om een elektrische auto te leasen of te kopen, langzaam worden afgebouwd. Het plan is dat je nog tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen als je een volledig elektrische auto aanschaft. Het feit is namelijk dat het aantal EV’s op de wegen in ons land fors toeneemt. De overheid krijgt vanwege de vrijstelling van de MRB op deze auto’s minder geld in de kas om de wegen goed te blijven onderhouden. Daarom kan deze vrijstelling niet lang meer zo doorgaan. Het betekent echter niet dat je in 2025 meteen het volledige bedrag aan motorrijtuigenbelasting betaalt. Je zult in 2025 nog steeds 75% korting krijgen op deze belasting voor je elektrische auto.

Hoe zit het met hybride auto’s en de wegenbelasting?

Naast volledig elektrische auto’s zijn er ook aardig wat hybride modellen op de weg te vinden. Deze auto’s rijden maar deels elektrisch, meestal gaat het om de eerste 30 tot 70 km, totdat de accu leeg is. Daarna rijdt deze auto verder op zijn brandstofmotor. Deze auto’s zijn dus nog altijd wel zuiniger in brandstofverbruik en milieuvriendelijker, dan auto’s die volledig op benzine of diesel rijden. Dit voordeel van de elektrische aandrijving van hybride auto’s is vooral interessant voor mensen die veel in de stad rijden. Omdat hybride auto’s dus ook over een brandstofmotor beschikken, krijg je momenteel geen 100% vrijstelling over de MRB, maar wel 50%. Dit wordt ook wel het ‘halftarief’ genoemd. Ook deze korting blijft gelden tot 2025. 

Hoe gaat het verder in 2026? 

Het jaar 2025 wordt een overgangsjaar als we het hebben over elektrische auto’s, hybride auto’s en de motorrijtuigenbelasting. In dit jaar krijg je voor een volledig elektrische auto een korting van 75% op je motorrijtuigenbelasting. Voor een hybride auto geldt dat je in 2025 in plaats van 50% nog maar 25% korting krijgt op de MRB. Voor zowel een elektrische auto als een hybride auto ga je in 2026 het volledige bedrag aan wegenbelasting betalen. Wat betekent dit in de praktijk? Er zal vanaf 2026 waarschijnlijk onder meer gekeken worden naar het gewicht van je elektrische auto en bij de hybride auto ook naar de soort brandstofmotor om het tarief te bepalen. Wat exact de hoogte van dit tarief zal worden, daarover is op dit moment nog niets bekend. 

Nu is de beste tijd om een elektrische auto te leasen

Loop je al een tijdje rond met het idee om een duurzame elektrische auto of om een stoere elektrisch SUV te leasen? Dan is dat nu het juiste moment, want dan kun je in ieder geval nog een aantal jaar van aantrekkelijke fiscale voordelen genieten. Over een paar jaar zullen die regelingen allemaal worden afgebouwd en verdwijnen.