Met de elektrische auto op wintersport, is dat mogelijk?

Met de elektrische auto op wintersport, is dat mogelijk?

Ben je een liefhebber van wintersport en elektrische auto’s? Dat is een combinatie die heel goed samengaat. We begrijpen dat het best spannend is als je voor de eerste keer met een elektrische leaseauto naar de sneeuw afreist. Aan de andere kant, zal je tijdens deze reis juist kunnen genieten van de vele voordelen van elektrisch rijden. Met de elektrische auto op wintersport, is dat mogelijk? Ja! Wel zul je je reis goed moeten voorbereiden. We helpen je hier op weg met praktische tips, zodat je tijdens je wintersportvakantie niet stil komt te staan! 

Geniet van je elektrische auto tijdens de wintersport!

Hoe vaak hoor je niet, dat reizen slecht is voor het milieu. Dat geldt vooral als je reist met een auto op fossiele brandstof (of als je gaat vliegen). Met jouw nieuwe elektrische leaseauto, doe jij daar niet meer aan mee. Het geeft een prettig gevoel dat je met een elektrische auto milieubewuster rijdt. Terwijl je geniet van de autorit naar de bergen, stoot je auto geen schadelijke stoffen uit. Een ander voordeel, waar je profijt van hebt tijdens deze langere ritten, is dat je elektrische auto ontzettend stil rijdt. Wat eveneens een prettige gedachte is, is dat een elektrische auto minder onderhoud vergt en minder beurten nodig heeft. 

In een keer doorrijden naar je wintersportbestemming?

Het nadeel van met een elektrische auto op wintersport gaan, is uiteraard de beperkte actieradius waar je mee te maken hebt. Je zult je auto onderweg moeten opladen. Dat brengt nog een tweede nadeel met zich mee; het opladen van een elektrische auto duurt langer dan even tanken. Houd er dus rekening mee, dat je iets langer onderweg bent. Toch hoeft dit je er niet van te weerhouden om met je elektrische auto op wintersport te gaan. Je kunt enkele honderden kilometers achter elkaar door rijden en het netwerk van oplaadpunten is uitgebreid. Bovendien wordt de actieradius van de nieuwste elektrische auto’s steeds groter!

Voorkom problemen door goed te plannen 

Naar welk gebied ga je op wintersport? Stippel de route uit die je wilt rijden naar je wintersportbestemming en check waar de laadpunten zich bevinden. Door te kijken naar de actieradius van jouw auto en naar de laadpunten onderweg, kun je van tevoren een plan opstellen voor waar je gaat stoppen om je auto op te laden. Er bestaan handige apps met kaarten van Europa, waaronder kaarten met de populaire wintersportgebieden, die een overzicht geven van alle oplaadpunten. Het netwerk wordt steeds dichter en uitgebreider. Het risico dat je onderweg stil komt te staan, is heel klein. Gebruik de tijd dat je auto aan het opladen is om lekker te relaxen en een hapje te eten. Je bent immers op vakantie, nietwaar!?

Tips voor extra voorzorgsmaatregelen!

Het is verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen. Je hebt mogelijk de neiging om vooral te kijken naar laadpunten op de snelweg. Dat is wel zo gemakkelijk. Vergeet echter niet dat het in het wintersportseizoen behoorlijk druk op de weg kan zijn. Je bent niet de enige die ernaar verlangt om op de latten van de bergen te sjezen. Kijk daarom eens wat verder, naar laadstations die zich op een kleine afstand van de snelweg bevinden. Stel dat het druk is bij de laadpalen direct langs de snelweg, dan is het fijn als je van tevoren al enkele alternatieven weet. Zoek je de sneeuw op in Frankrijk of Italië? Dan is het slim om voor de zekerheid eveneens een type-3 laadkabel mee te nemen. Zorg ook voor een extra 230V verlengsnoer, zodat je in geval van nood ook via een normaal stopcontact kunt laden. 

Wintersporthotels met oplaadpunten

Steeds meer hotels in populaire wintersportgebieden springen in op de behoefte van wintersporters om hier gemakkelijk hun auto op te kunnen laden. Ze hebben hiervoor een of meerdere parkeerplaatsen bij het hotel voorzien van oplaadpunten. Dat is natuurlijk ideaal, want dan kun je ook ter plekke zorgeloos met je elektrische auto rijden. Daarbij kun je ook voor de terugweg meteen weer een goede start maken. Hier kun je al bij de boeking van je wintersportvakantie rekening mee houden. 

Vergeet de winterbanden niet!

Concentreer je echter niet alleen op de laadpunten. Als je met een elektrische auto naar de sneeuw gaat, dan moet je ook zorgen voor winterbanden. Hiermee voorkom je dat je de grip verliest op de weg bij winters weer. Bovendien zijn winterbanden in de meeste wintersportregio’s ook gewoon verplicht. Zorg daarnaast dat je eveneens sneeuwkettingen in je auto hebt liggen. Ook dit is in de winter verplicht. Ligt er meer dan 5 cm sneeuw, dan zul je de sneeuwkettingen op je banden moeten monteren. Kortom, met de elektrische auto op wintersport, is dat mogelijk? Als je de bovenstaande tips volgt, kun je zorgeloos op weg!