Een elektrische auto opladen via een gewoon stopcontact, kan dat?

Een elektrische auto opladen via een gewoon stopcontact, kan dat?

Bijzonder veel mensen hebben ondertussen reeds de overstap gemaakt naar een elektrische auto. Voor heel wat anderen geldt bovendien dat ze ook overwegen om die overstap te maken. Toch zijn er nog een aantal vragen die bijzonder vaak terugkeren. Eén van deze vragen heeft betrekking tot de mogelijkheid om elektrische auto’s op te laden via een gewoon stopcontact. Is dat namelijk mogelijk of niet? Voor heel wat mensen geldt immers dat ze denken dat ze genoodzaakt zijn om een laadpaal te laten plaatsen, maar is dat ook wel echt correct? Wij hebben het alvast voor je uitgezocht!

Een elektrische auto opladen via een gewoon stopcontact is mogelijk

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is zeker mogelijk om een elektrische auto op te laden door gebruik te maken van een standaard stopcontact van 220V / 230V. Er dient rekening mee te worden gehouden dat deze manier van opladen zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. Laat ons eerst even kijken naar de potentiële nadelen waar je rekening mee moet houden. 

Laden via het stopcontact gebeurt namelijk aan 2,3kW per uur. De capaciteit van de batterij van een elektrische auto is op moment van schrijven gemiddeld gelegen op 60kWh. Dit betekent dat het opladen van een elektrische auto door gebruik te maken van een standaard stopcontact al snel ongeveer 26 uur kan duren. 

Bovenstaande is niet alles. Het opladen van een elektrische auto door gebruik te maken van een standaard stopcontact zou immers ook als gevolg kunnen hebben dat je het stroomnet bij je thuis gaat overbelasten. Omwille van deze reden wordt het sterk aangeraden om het aansluiten van zware apparaten op hetzelfde circuit te voorkomen. De kans op overbelasting kan op die manier immers danig worden gereduceerd. Tot dusver hebben we het voornamelijk gehad over de mogelijke nadelen waar je rekening mee moet houden bij een elektrische auto opladen via het stopcontact. Zijn er dan helemaal geen voordelen aan verbonden? Uiteraard wel. 

Wat is het voordeel van een elektrische auto opladen via een gewoon stopcontact?

Er is eigenlijk sprake van twee concrete voordelen met betrekking tot het opladen van een elektrische auto via een standaard stopcontact. In eerste instantie is het zo dat iedereen bij hem of haar thuis uiteraard over één of meerdere stopcontacten beschikt. Dit zorgt ervoor dat er geen speciale investeringen voor moeten worden gedaan. Het is namelijk eveneens mogelijk om bij je thuis gebruik te maken van een speciale laadpaal, maar daar zijn uiteraard extra kosten aan verbonden. Wil je deze kosten (voorlopig) uitsparen? Dan kan standaard laden door gebruik te maken van een stopcontact een uitstekend alternatief zijn. 

Een tweede voordeel waar je op kan rekenen bij het gewoon thuis opladen van een elektrische auto door ze aan het stopcontact te hangen heeft te maken met het feit dat de batterij op die manier gewoon rustig kan opladen. Het wordt sterk aangeraden om met het oog op het behouden van de optimale levensduur van de batterij niet alleen maar snel te laden. Regelmatig de auto opladen aan het stopcontact kan dan ook aan te raden zijn. Bovendien hoeft de lange laadtijd niet noodzakelijkerwijs een probleem te zijn. Door goed te plannen is het dan ook perfect mogelijk om je auto gedurende een dagje volledig op te laten laden. 

Let op! Maak gebruik van geschikte 230v-laadkabels!

Wil je ook graag jouw elektrische auto thuis opladen aan een stopcontact? Zorg er dan altijd voor dat je gebruik maakt van geschikte laadkabels die zijn voorzien van een laadbeveiliger. Een dergelijke kabel wordt in de praktijk een mode 2-lader genoemd. Deze kabels zijn te herkennen aan het kastje dat zich doorgaans vlak bij de standaard stopcontactstekker aan de kabel bevindt. Deze laadbeveiliger communiceert met de auto waardoor de auto weet op welk moment ze volgeladen is. Bovendien geldt voor deze kabels ook dat ze beschikken over een significant betere beveiliging tegen bijvoorbeeld overspanning, onderspanning evenals lekstroom en oververhitting.

Voor verschillende elektrische voertuigen geldt dat ze standaard worden geleverd met een 230v-laadkabel. In het merendeel van de gevallen beschikken deze kabels over een maximale laadstroom van 10A. Hiermee kan je rekenen op een maximaal laadvermogen van 2,3 kW. Dit komt toevallig overeen met de maximale stroomsterkte die je kan aansluiten op een willekeurig stopcontact. Voor een hogere laadstroom geldt dat ze uitsluitend mag worden aangesloten op een aparte groep wat bijgevolg dus ook sterk wordt aangeraden.

In ieder geval, wanneer je over een geschikte kabel beschikt is het dus zeker mogelijk om je elektrische auto gewoon op te laden aan het stopcontact. Op deze manier kan je de investering in een eventuele laadpaal nog even uitstellen.